Espresso – Din lokala tidning

Lisa Larson sätter djur och människor i fokus

Keramikern Lisa Larsson är en av Älmhults världskända konstnärer. Larson har blivit känd för sina många skulpturer föreställandes djur och människor.

Lisa föddes i Härlunda 1931 i ett hus på Lönsbodavägen 3. Huset hade fadern som var sågverksmästare byggt och det finns kvar än idag. Familjen bodde i Härlunda fram till 1939 och flyttade därefter till Killeberg.

Åren 1950 – 1954 studerade Lisa keramik vid slöjdföreningens skola i Göteborg. Hon började arbeta vid Gustavsberg samma år som hon var färdigutbildad. Hon var verksam på Gustavsberg fram till 1980 och arbetade ihop med Stig Lindberg. Larson har gjort många kända serier med skulpturer, bl.a. All världens barn (på uppdrag av Unicef), Adventsbarn, Larsons ungar och Lilla zoo. Återkommande teman i hennes verk är systerskap, moderskap och familjeliv.

Efter åren på Gustavsberg har Lisa arbetat frilans, för bland andra Rosenthal, KF, Höganäs, Skrufs glasbruk, Duka och Åhléns, och är sedan 1992 konstnärlig ledare för Keramikstudion i Gustavsberg som hon grundade samma år. Hon är vid 87 års ålder fortfarande aktiv som konstnär och finns representerad bland annat på Nationalmuseum i Stockholm. Lisas konst är uppskattad även utomlands och hon är mycket stor i t.ex. Japan. Där finns ett Lisa Larson-museum, dit det vallfärdar mellan 100 000 – 200 000 personer vid varje utställning.

Privat är hon gift med konstnären Gunnar Larson. Tillsammans har de två söner och en dotter.

Källa: Stig Prebéus Hallaboda

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy