Espresso – Din lokala tidning
Keramiker Lisa Larson

Lisa Larson

KONST. Lisa Larson, världsberömd formgivare på Gustavsbergs Porslinsfabrik hyllas nu med en jättefin utställning på Porslinsmuseet i Gustavsberg, Värmdö, öster om Stockholm. Museet återöppnar efter två års renovering och omgestaltning av utställningarna. Lisa Larsons verk visas fram till 11 april 2021.

Internationell
För många är Lisa Larson känd för sina många små älskade porslinsfigurer med tidlös charm. Dessa finns över hela världen, ja i exempelvis Japan är de otroligt populära. Motiven är oftast djur och människor, men denna folkkära keramiker har gjort mycket, mycket mer. Cirka 200 av hennes alster visas nu på museet.

Härlundabo
För många är det också obekant att Lisa Larson född 1931 kommer från Härlunda församling i Älmhults kommun, Kronobergs län, Småland. Födelsehemmet i Knoxhult beskriver hon som en “liten röd stuga”. När Lisa var två år dog hennes mamma Hanna Gustavson och begravdes på kyrkogården i Härlunda. Lisa flyttade till ett hus i Häradsbäck och bodde sedan där tillsammans med pappa Einar Gustavson, medan lillasyster Anna-Stina togs omhand av moster och morbror. I Häradsbäcks skola gick Lisa två år och hon kommer ihåg hur hon lekte med bland annat Nisse eller Olle (Olofsson).

Till Killeberg
Sedan blev det 1940 flytt med pappa Einar till Killeberg där han byggt ett nytt hus. Efternamnen ändrade pappan sedan till Alhage och för Lisas del blev det sedan också ändrat till Larson när hon gifte sig med sin älskade livskamrat Gunnar, tillika mentor.
– Gunnar är världens bäste kritiker, kommenterar Lisa. (Även om hon har väldigt stor självkritik och sällan är nöjd). Lisa och Gunnar har tre barn Johanna, Mattias och Andreas, för övrigt inspirationskällor till Lisas produktion Adventsbarnen. De är från slutet av 70-talet men tillverkas fortfarande.

Starten
Pappa Einar hade en bobinfabrik i Härlunda församling. Där tillverkade han diverse prylar, exempelvis träsaker. Det gick mycket bra för denne kreative man ända tills katastrofen drabbade hans företag. 1940 blev ett fartyg med hans produkter torpederat på väg till England. Den efterföljande konkursen innebar bland annat att han tog steget att flytta till Killeberg med sin dotter Lisa. Pappan älskade också att bygga maskiner, berättar Lisa som när hon var liten hellre täljde gubbar eller målade av hus. En populär sommarlovsaktivitet i bland annat Gnosjö. Så småningom kom också leran med in i bilden och en lergosse i naturlig storlek blev uppmärksammad och hon beslutade sig för att börja studera. På Slöjdföreningens skola i Göteborg, kallad Slöjdis (Högskolan för design och konsthantverk) fastnade hon för keramik.

Makens betydelse
Vid ett besök för något år sedan hos Lisa och Gunnar på Värmdövägen i Nacka berättar Lisa lite om sitt liv. Hon betonar sin makes betydelse för framgångarna över en kopp kaffe. Jag hade då med mig ett klassfoto från Häradsbäcks skola som hon inte sett tidigare och ej heller trodde fanns. Som tack får jag ett av hennes verk. ”Björn” från hennes samling ”LillSkansen” som producerades 1978-1980.
Sin blivande man Gunnar Larson från Värmland träffade Lisa i Göteborg. Det var för övrigt han som tipsade Lisa om att göra de världsberömda ABC-flickorna. Av Gunnar Larson visas verk i keramik, emalj och plast på porslinsmuseet. Hans mest kända design för Gustavsberg är askkoppen Kulan i plast. Till sist tar utställningen upp Lisa Larsons internationella popularitet. Bland annat visas bilder från japanska Shigaraki keramiska museum. Där, i museets skulpturpark, restes en tre meter hög kopia av ett av hennes verk 2015.


Gustavbergs Porslinsfabrik
Efter utbildningen fick Lisa anställning hos Gustavsbergs Porslinsfabrik. Stig Lindberg lockade dit henne och de jobbade även tillsammans. De kommande åren, fram till 1981 blev det sedan en otrolig produktion med Lisas alster. En av dem som samlar på hennes saker påstår att han har samtliga! Det vill säga över 1.000 saker! Hon gjorde exempelvis många serier med skulpturer, Lilla Zoo (1955) var första serieproducerade formgivningen. All Världens Barn (1975-1979) är en av de mest kända. På uppdrag av UNICEF gjorde Lisa denna serie där en del av intäkterna gick till denna hjälporganisation. Humoristiska och varma produkter är även Skansen (1976), Larsons Ungar (1961), och kanske inte minst den välkända sparbössan i skepnad av Gunnar Sträng (1972). Många, många känner också till hennes Pippi Långstrump från 1969. Trots att den inte gjorts i så stor upplaga eftersom den i sin konstruktion var väldigt skör och lätt gick sönder. För övrigt säljs det mesta av Lisas verk utomlands. Ja, Lisa är otroligt populär i Japan. En utställning i Tokyo lockade över 70.000 besökare! På två veckor! Där visades 230 verk och Lisa är stor där. Det finns allt möjligt med hennes motiv och otroligt populär är katten Mikey!

Slutade som anställd
1981 beslutade sig Lisa Larson för att sluta på Gustavsbergs Porslinsfabrik. Hon övergick till att bli fri keramiker. Hon har en konstnärlig bredd med ett livsverk som är få förunnat.
– Jag mår inte bra om jag inte får jobba, konstaterar hon. Idéerna får jag ofta i sängen, därför finns det alltid något att anteckna på i närheten av min viloplats.
Hon har samarbetat med bland annat Duka, Höganäs, KF, Scandia Present, Rosenthal, KF, Skrufs Glasbruk och Åhlens.

Nu fri keramiker
1992 grundade Lisa Keramikstudion tillsammans med sina medarbetare Franco Nicolosi och Siv Soliin. Där är Lisa nu formgivare. Med självklar enkelhet skapar hon fortfarande föremål med känslan av djupt mänskligt, humor, värme och kärlek. De flesta verken som säljs har hon naturligtvis inte gjort själv utan bara formgivit. Tyvärr fick hon ingen royalty för sakerna hon fick utgivna på Gustavsbergs Porslinsfabrik. Konstnärslönen var inte hög, konstaterar Lisa. Att köpa sina egna produkter var alldeles för dyrt! Hennes egen samling går därför inte att jämföra med fantasten i Hammarby Sjöstad.

Lisa Larson och Gustavsberg
Under 2016 visades hennes verk på utställningen Lisa Larson – Sextio år med keramik på Röhsska i Göteborg. Larson finns också representerad på exempelvis Nationalmuseum i Stockholm. Så här beskriver arrangörerna utställningen på Porslinsmuseet: Lisa Larson är en av Sveriges mest kända keramiker och hennes figuriner är säkert några av de mest folkkära. Hennes adventsbarn och katter pryder många hem. Utställningen Lisa Larson, den första tillfälliga utställningen efter återöppningen av det nyrenoverade museet, omfattar cirka 200 föremål varav merparten är från konstnärens tid på Gustavsbergs porslinsfabrik 1954–1980.
Till sist tar utställningen upp Lisa Larsons internationella popularitet. Bland annat visas bilder från japanska Shigaraki keramiska museum. Där, i museets skulpturpark, restes en tre meter hög kopia av ett av hennes verk 2015.

Text och bild: Valter Kroon

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy