Espresso – Din lokala tidning
ledare i Espresso media

Liv på landet – även den kalla tiden

En levande landsbygd är ett begrepp som ofta lyfts fram. De senaste veckorna har det varit på tapeten både i samtal med Mats-Ola på Asmoarps Natur och med Alma och Maja som i advent ordnar sin första julmarknad i hembyn Strömsborg. Helt klart är det lättare att se den levande landsbygden framför sig under den varma delen av året. Barfotafötter i gräset, bad och gröna bokskogar, ljusa nätter och långa dagar.

Vi på Espresso håller oss gärna även utanför tätortsgränserna, och för mig är just att lyfta fram alla de kreativa idéer som finns hos enskilda föreningar, entreprenörer och andra initiativrika krafter en hjärtefråga. Där det finns ett engagemang finns det ofta en spännande historia, och dessutom får det mesta en fantastisk vacker inramning när man riktar kameran mot sådant som sker med naturen som fond.

I detta nummer av Espresso är reportaget om julen på Asmoarp ett exempel på kreativt entreprenörskap som leder en familjegård som förvaltats i åtta generationer in i framtiden. Moa Mejstad i Tyringe representerar mer av en pionjäranda som utflyttad från stan för att satsa på sitt egna företag. Maja och Alma som ordnar julmarknad i sitt barndoms Strömsborg är lite mittemellan – hemvändare som ser barndomens lekställen med nya ögon, och vill bidra till att blåsa nytt liv i det som kanske var mer aktivt för bara några decennier sedan.

Det finns många utmaningar kring att få en levande landsbygd, men jag tycker att just mötet mellan det som har funnits här i generationer och det nya som tillkommer är en viktig pusselbit. Och goda ambassadörer behövs året om – för när det fryser på och blir kallt är det inte alltid njutbart att bo utanför stadsgränserna.

Vi har i alla fall bytt ytterdörr hemma. Ett relativt enkelt ingrepp som vi har väntat med alldeles för länge. Bytet avslöjade ett oisolerat hål under den gamla dörren, brett som en dörrkarm och minst lika djupt. Och här har man gått och undrat vart värmen tog vägen. Värme är en bra förutsättning för att trivas – vi på Espresso hoppas att denna tidning kan sprida lite värme när vintermörkret sänker sig.

Trevlig läsning, så ses vi igen strax innan jul!

ERIK JOHANNESSON, REDAKTIONEN

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x