Espresso – Din lokala tidning
Livet i bubblan

Livet i bubblan

Jag har i hela mitt vuxna liv beskrivit val jag gjort som att jag djävlas med mig själv. Med det menar jag att jag tvingat mig själv in i situationer som ligger långt utanför bekvämlighet.

Som att tvinga mig upp på scener, söka utbildningar till utsatta positioner som innebär stort ansvar, exponering och handlingskraft. Men också att ge mig in i utsatthet, helt fritt från trygghet, där allt hänger på mig och de val jag gör. Ställde du dig utanför flock och grotta för 40 000 år sen, så innebar det döden. Vår hjärna har inte förändrat sig under alla dessa år, och gör därför allt för att vi ska undvika hamna utanför.

Idag vet jag mer om hur allt hänger ihop. Johannes Hansen arbetar med personlig utveckling och beskriver det som att vi alla lever i en bubbla. Inom bubblan har vi koll och känner oss trygga. De allra flesta lever hela sitt liv i bubblan för vår hjärna gör allt för att skydda oss från utsidan. Alltså att hamna utanför flock och grotta.

Johannes beskriver det som att det finns en vaktmästare framför ett stort kontrollbord som håller koll på oss. Om vi är på väg utanför bubblan, så trycker han på en knapp som startar ett antal inre röster, ”stopp, det där har du inte koll på”, ”tänk dig för, det kan gå riktigt illa”, ”du utsätter dig för saker som du ju vet är skitjobbiga”. Skulle vi trots detta fortsätta, så drar vaktmästaren i spaken och du får handsvett, hög puls, tunnelseende och blir torr i halsen. Det känns med andra ord hemskt.

Men trampar vi trots detta på, trycker vaktmästaren på nödstoppen som börjar spela upp katastrofbilder, där vi blir uttittade, utskrattade, utpekade med skam och ensamhet som följd. Tar du dig trots detta vidare så händer ingenting. Du är numera utanför bubblan och märker då att det inte var så farligt.

Finessen med detta är ju att du har nytta av ditt övertramp i allt du gör från och med nu. För din bubbla har växt och gett dig mer utrymme. De som ständigt vågar gå hela vägen, kommer också att börja gilla tanken att djävlas med sig själv. För ditt liv känns plötsligt större och mer överkomligt. Bubblan skyddar dig, men för att leva livet fullt ut, måste du våga ta dig igenom.

Johnny Billinger

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy