Espresso – Din lokala tidning

Liza skapar förändring genom skratt

Liza Daquini är en mångbarnsmamma från Hökön. Hon har ägnat sitt liv åt olika sätt att hitta in i hjärtat på människor.
– Jag är en nyfiken människa, vilket har gjort att jag också har många olika utbildningar; dynamisk pedagogik, dramapedagogik, barnkultur, yogalärare, teckenspråk samt skratterapeut, berättar Liza. Kommunikation i varierande former har varit den röda tråden i mitt liv. Just nu arbetar jag som heltidsmentor med elever på Linnéskolan samt som Skrattyogakonsult.

Grät på jobbet
För elva år sedan var Liza så sönderstressad att hon grät på väg till jobbet och när hon kom hem.
– Jag arbetade som gruppchef på ett behandlingshem för ungdomar med svår problematik. Jag tappade bort mig själv fullständigt i stressen. Skrattet försvann, sinade fullständigt. Jag mådde fruktansvärt dåligt. Jag sa upp mig och satte mig vid datorn och googlade ”laughter”. Mitt hjärta spratt till när jag hamnade på en sida med en organisation som hette World Laughter Tour. Jag förstod vad jag ville göra. Några månader senare flög jag till USA och utbildade mig till Skratterapeut. Kanske det absolut bästa beslut jag någonsin tagit.
Skrattyogan hjälper oss att ta oss an världen och putsa upp våra humorglasögon, förklarar Liza. Jag blir inspirerad av människor som vågar ta sitt skratt på allvar.

Det tar tid
Gå tillbaka 30 år i tiden så tyckte folk att yoga var nåt väldigt suspekt och flummigt. Nu finns det en yogastudio i varje gathörn, till och med på våra fängelser. Att bryta normer och vinna ny mark tar oftast lite tid.
– Jag brukar be deltagarna att våga ta av sig ”masken” en stund. Sen berättar jag att deltagandet är frivilligt, att vi inte dömer, kritiserar eller jämför. Och framförallt ber jag de acceptera att det som till en början kan verka som nonsens förhoppningsvis klarnar så småningom. Vi är alla påverkade av varandra, våra spegelneuroner jobbar oavbrutet. I en grupp bidrar alla med sinnesstämningen.

Skratt fyller på med energi
Jag är ingen supermänniska, eller jo kanske lite hahaha, men jag tappar också bort mig i världen ibland. I och med skrattyogan har jag däremot fått ett verktyg att hämta tillbaka mig själv snabbare dock. Att komma tillbaka till närvaro, påminna mig om vad som är viktigt EGENTLIGEN. Vår tid på jorden är kort. Och den kan ta slut alldeles precis när som helst. Och i ärlighetens namn vet jag ingenting jag tycker bättre om än ett riktigt skrattanfall.

TV4:s Nyhetsmorgon
Liza har haft alla möjliga uppdrag som skrattyogakonsult; personalgrupper från NK, dataspecialister, lärare, ungdomar, kemister. Och även spontantillfällen som SJ´s personal med diverse resande i bistrovagnen på tåget mellan Malmö-Stockholm.
– Det gör mig genuint lycklig att se människor våga ta sitt skratt på allvar, att hänge sig, att strunta i andras blickar och åsikter och göra vad som känns bra för DEM.
Till hösten kommer Liza att föreläsa och hålla workshops för att öka kunskapen om Barnkonventionen
– Jag älskar att Barnkonventionen innehåller rätten till Lek! Med skrattyogan får jag en möjlighet att påminna vuxna om varför det är så viktigt.

Rest runt som clown
Under en skrattmeditation i USA så befann Lisa sig gapflabbandes under ett bord tillsammans med en kvinna som heter Patty Wooten. En sjuksköterska som jobbat länge som sjukhusclown. Det inspirerade henne till att göra samma sak.
– Jag rekommenderades att åka till Costa Rica och gå en kurs i Caring Clown hos Patch Adams. Där föddes idén till det som idag är en frivilligorganisation i Australien – Humanitarian Clowns. En månad om året åker vi till södra Indien och jobbar volontärt som humanitära clowner på barnhem, sjukhus, avlägsna byar i djungeln, boenden för leprasjuka etc. Inget har varit mer givande och svårare i mitt liv, avslutar Liza. I en värld full av hat, hitta dina egna vägar att älska.

Patch Adams
”Clowning is just a trick to bring Love close.”

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy