Espresso – Din lokala tidning
dsc0194

LJUSET I TUNNELN – Ny belysning ska skapa trygghet och stämning

TRYGGHETSSATSNING. Hembygdsparken är en oas mitt i Hässleholm, som den senaste sommaren har levt upp av både allsångskvällar och utebio. Nu ska parken bli både tryggare och trevligare med hjälp av belysning, i en gemensam satsning från både näringsliv och kommun.

Novemberregnet strilar över parken och oss när vi tar en morgonpromenad längs lövkantade gångvägar med Emilia Petersson från tekniska förvaltningen och Rolf  Nilsson från Västra Göinge hembygdsförening.

 dsc0047
Rolf Nilsson från Västra Göinge hembygdsförening och Emilia Petersson, belysningsförvaltare på kommunen,
tar följe med oss genom parken. 

– Nu får folk se att vi tjänstemän visst är ute när det regnar, ler Emilia, som är belysningsförvaltare på kommunen och relativt nytillträd på sin tjänst.

– Många väljer att släcka ner gatubelysning för att spara energi –
vi har tänkt tvärtom och skyndar på våra projekt kring trygghetsbelysning eftersom det även blir en energisparande effekt när gamla armaturer byts mot nya Led-ljuskällor, säger hon.

Fortsätter till flera parker

Femton olika punkter i parken ska belysas – det handlar både om gångstråken och mer dekorativa objekt som trädkronor och dammar. Även scenen och lekplatsen kommer att få nytt ljus.

– Det var Niklas Larsson på K-fastigheter som drog igång det här, och de har gått in med en ekonomisk garanti som täcker kostnaden för armaturerna, berättar Emilia.

– När vi är färdiga här kommer vi att fortsätta på nästa parkmiljö, som är intill Stadhuset. Att initiativet kommer från ett fastighetsbolag kan nog ha gjort att detta sker lite snabbare – de har dessutom god kontakt med sina hyresgäster och vet vilka önskemål de har.

Från soptipp till grön oas

Rolf Nilsson är en av många i Västra Göinge hembygdsförening som har lagt ned idéell arbetskraft på att hålla parken levande. Sammanlagt finns 11 byggnader med bevarandevärde som har flyttats till parken – bland annat kaffestugan, den gamla prästgården i Sörby och Hovdalatorpet.

– Parken byggdes på 30-talet, här var en soptipp innan, säger Rolf Nilsson.

– Efter att man slaktade stadsparken så är detta en mycket viktig oas för Hässleholmarna, med massor av folk på sommaren. I år har Hesslecity valt att placera flera av sina arrangemang här, och det har vait fullt liv.

När det gäller planerna på belysning  har inte föreningen varit delaktiga, men Rolf ser projektet som ett mycket bra initiativ.

– Vi har under flera år jobbat med att just göra parken till en tryggare miljö. För tre-fyra år sedan hade vi ett möte med räddningstjänst, polis och Brottsförebyggande rådet för att se vilka åtgärder som kunde vara lämpliga – tyvärr har vi haft problem med vandalisering och att parken drar till sig en del besökare kvällstid som gör att det inte känns tryggt. Vi har tagit bort staket och rensat bort en hel del växtlighet för att öka insynen.

Gröngöling och gråhäger

Vart man går snattrar gräsänderna som också stortrivs i parkens flera dammar. Vid ett tillfälle skjuter en gröngöling upp ur ett buskage och tar skydd i en trädkrona.

– Även djurlivet måste vi ta hänsyn till när vi planerar ny belysning. Även om det är mitt i staden finns här många arter säger Emilia, vilket bekräftas av en förbipasserande kvinna med hund som ofta tar promenader i parken.

– Jag ser att du har kamera! Kom förbi på kvällen, då är det en gråhäger som letar mat nere i dammen där.

 dsc0255
Daniel Edin och Solis Johnsson jobbar med att sätta upp nya ”pollare” kring en damm. Just dessa stolpar har tidigare suttit på Järnvägsgatan där de flera gånger utsattes för vandalisering. Förhoppningsvis får de vara i fred i den upplysta parken.

Vid cykeltunneln under Kristianstadsvägen  håller Solis Johnsson från firman El & Ljusteknik på att plocka ned de gamla armaturerna för att sätta upp nya. Lite längre bort håller Jonas Edin på att sätta upp nya pollare kring en damm.

– Jag går själv gärna hit med min åttaåriga dotter. hon gillar att mata gräsänderna, säger Jonas.  

Flera finansiärer

Niklas Larsson på K-Fastigheter  ser positivt på att projektet har gått snabbt från idé till genomförande.

– När vi gick in med ekonomiskt stöd till armaturerna lade vi även ut en inbjudan till andra inom näringslivet att vara med och stötta. Nu är även Hesslehem, Stoby,  El & Ljusteknik och Sharp med och stöttar ekonomiskt. Vi ser det som ett bra samarbete som vi hoppas att vi kan bygga vidare på.

När mörkret har fallit tar vi en tur till i parkens nattliga skepnad. Ännu är ingen av de nya lamporna tända och  Gräsänderna har lagt sig till vila med näbben under vingen, men något klafsar fortfarande vid en av de grundare dammarna. Och visst – där står ju gråhägern och plirar tillbaka mot oss i skenet av mobillampans ljus, innan han snabbt lyfter och susar bort i mörkret.

Text&foto: erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x