Espresso – Din lokala tidning

Ljuset som piggar upp vintermörkret

Något som lyser upp vintermörkret är alla de ljusarrangemang som Östra Göinge kommun sätter upp varje år.

Under 2000-talet gjorde kommunens dåvarande tekniska chef Christer Vigren något få kommuner gjort tidigare. Han kläckte idén om att sätta upp olika arrangemang runt om i kommunen för att sätta Östra Göinge på kartan. Vår- och sommararrangemang vilka ofta innefattade blommor och ljusarrangemang på vintern. Ljusarrangemangen har blivit lite av en vattendelare men merparten av responsen är positiv. De här ljusarrangemangen blev senare även en trend som andra kommuner anammade.  Christer avgick som teknisk chef år 2008.

Variationen  roligast

Numera är det mark- och exploateringschefen Henrik Arvidsson, parkansvariga Ann-Sofie Görnebrand och arbetsledaren André Pamp som tillsammans med sina kollegor planerar ljusarrangemangen. I nuläget arbetar cirka tio personer med ljusarrangemanget parallellt med det övriga parkarbetet i kommunen. Många av kreationerna är tillverkade av kommunens egen personal. Något som märks tydligt är ljusarrangemangen som både Henrik, Ann-Sofie och André verkligen brinner för när de berättar för oss om alla kreationer och all den uppståndelse de har fört med sig. När vi frågar om vad som är roligast med deras arbete svarar de samstämmigt att det är variationen som är roligast.

Rustat upp

I år har Östra Göinge kommun sjutton olika ljusarrangemang och fjorton granar runt om i kommunen. Det här året har inga nya kreationer tillkommit utan fokus har varit att rusta upp redan befintliga arrangemang. Stenvallsbron i Broby är en av de ljusarrangemang som rustats upp. Det klassiska röda skenet har förstärkts genom nya armaturer.

För två år sedan skapades en karttjänst där alla ljusarrangemang är samlade och enkelt kan lokaliseras. Karttjänsten finns på Östra Göinge kommuns hemsida. Den som har någon idé på framtida kreationer är mer än välkommen att höra av sig med förslag låter Henrik hälsa.

Text och foto: Rebecca Thörning

VFU-praktikant från Digital Designprogrammet på Högskolan Kristianstad

]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x