Espresso – Din lokala tidning
suicide zero

Ljusmanifestation i Hässleholm

Den 10 september samlas människor över hela världen för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord. Denna dag infaller Suicidpreventiva dagen, en dag som instiftats av Världshälsoorganisationen, WHO, för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord. Runt om i världen anordnas då konferenser, ljuständningar och seminarier.I Hässleholm kommer en ljusmanifestation äga rum och arrangeras av Svenska kyrkan i samarbete med Suicide Zero i syfte att minnas och hedra de som lämnat oss i självmord – pappor, mammor, syskon, mor och farföräldrar, tonåringar, barn och vänner.

Kort info om eventet: Kl 18.00 tänds marschaller i form av talet 1505 som anger antalet personer som lämnat oss i självmord under 2021. Därefter öppnas kyrkan och alla som vill får tända ett ljus. En volontär inleder med informationstal kring syftet med eventet och om Suicide Zero. Musik kommer spelas i bakgrunden. Det hela avslutas med en bön ledd av prästen Niels Peter Tastesen. Efter ljuständningen erbjuds lättare fika och en stund för samtal för de som önskar.

ge en gåva
Klicka här så kommer du direkt till information om hur du ger gåvor.

FAKTA OM SJÄLVMORD I SVERIGE 2021 

Under 2021 tog 1 505 personer sina liv i Sverige. Det är en ökning med 64 personer jämfört med året innan.   Cirka 70 procent av alla som tar sitt liv är män. 2021 dog 1 058 män i självmord jämfört med 447 kvinnor.   Den högsta andelen döda i självmord fanns liksom tidigare år bland män som var 85 år eller äldre.  Jämfört med 2020 ökar självmorden för män i åldern 20–39 år, från 317 till 348.   De senaste decennierna har självmorden gått ner för många grupper, med undantag för unga i åldern 15–24 år, där det har skett en viss ökning sedan mitten av 90-talet.  

Källa: Socialstyrelsen/Dödsorsaksregistret   

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x