Espresso – Din lokala tidning

Lönsbodas Zlatan

Gösta Svensson-Lindberg är en mytomspunnen spelare som hade talanger utöver det vanliga. Lönsbodas Zlatan föddes dock i Danmark, dit hans mamma flyttade för att jobba i en korgfabrik. Han kom tidigt till Lönsboda och växte sen upp i en fosterfamilj. Fotbollskarriären inleddes med en A-lagsmatch redan som 14-åring 1935.

Hembygden trogen
Trots att fotbollsvärldens intresset för Gösta var stort, så blev han hembygden trogen. Både Helsingborg och MFF var intresserade av Lönsbodas Zlatan. Men han stannade och spelade för flera lokala föreningar även om det totalt blev ca 600 matcher för Lönsboda GIF. På den tiden cyklade man till bortamatcher även om det innebar ett par tre mil åt vardera håll. Gösta var också en gymnast som startade motionsgymnastik. Något han höll på med under många år. Det var också Gösta som långt före många andra, startade upp damfotbollen i Lönsboda. Laget var väldigt nära att bli ett av division 1-lagen, som då var landets högsta division.

Hantverkare i grunden
Till yrket var Gösta både inredningssnickare och metallarbetare. De sista yrkessamma åren tillbringade han som skolvaktmästare.
Gösta var aktiv spelare i 25 år, innan han blev tränare för LGIF. Han var dock aktiv långt upp i åldern med gymnastik. Bland annat för PRO. Gösta Svensson är idag 98 år och är fortfarande aktiv och lever tillsammans med sin ungdoms kärlek Disa 95 år.

Stor del av föreningens historia
Lönsboda GoIF fyller i år 100 år. Under nästa alla dessa år har Gösta Svensson-Lindberg varit en profil i föreningen, då han i juni fyller 99 år. För oss inom LGIF är Gösta inte bara vår egen Zlatan, han är en stor del av föreningens historia.

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy