Espresso – Din lokala tidning
Lucas Carlsson mötte eldkonsten

Lucas Carlsson mötte eldkonsten

“Det var som en romans”

PERSONPORTRÄTT. Vill ni se en eldshow av högsta kaliber? Prata med Lucas Carlsson, Älmhultssonen som drog ut i världen och mötte den magiska konstarten på en bar i Malaysia. På köpet hittade han kärleken i franska Camille som gärna deltar i de eldiga äventyren.
– På Perhentian Island i Malaysia är jag ”Api Gilo”. Api betyder eld och gilo galen, berättar Lucas med ett gott skratt.

Det började som vanligt. En människa växer upp, går i skolan och får i bästa fall ett jobb. Lucas Carlsson gick på Haganässkolan i Älmhult och började arbeta på Ikea Industries. Men sedan började livsbanan dra i väg en smula.
– Ja, jag pluggade musik i Piteå och gick på artistskolan i Markaryd. Och fortsatte därefter på skolans studioutbildning i Bjärnum. Sedan var jag tillbaka på Ikea som truckförare för att tjäna pengar, berättar Lucas Carlsson när vi träffar honom på soliga Välje badplats utanför Virestad. Här får vi veta vad som ledde till att Lucas Carlsson mötte eldkonsten…

Lucas ville som många andra ungdomar resa och hamnade på Nya Zeeland där han försörjde sig som pälsjägare i nästan ett år.
Och så kom lusten att hälsa på systern, som fått jobb på en bar i Malaysia. Det finns onekligen äventyrslust i de Carlssonska generna.

Som en romans

På baren fanns en grupp med eldshow-artister och mötet med dem blev en smula omtumlande.
– Det var som en romans med elden, som att dansa, beskriver Lucas denna upplevelse.
Baren ligger på en ö, Perhentian Island, och snart färdades eldshowen vidare. Men Lucas och en lokal artist beslutade sig för att ge elden en chans. Så det blev till att öva. Och när övningarna var över var det dags att öva ännu mer. Upp till fem timmar om dagen. Det tar tid att bli bekväm med att vara omgiven av eld. För att inte tala om att blåsa eld…
– Jag jobbade i en dykshop och så småningom ställde det till problem. Jag brände mig mest hela tiden och känslan när man dyker i salt vatten med brännsår är inte trevlig. Så jag bestämde mig för att satsa fullt ut på eldkonsten.
Ett lyckat val med tanke på fortsättningen.

Spektakulär show

Ärret han har i pannan kommer från en olycka med en lång stav. Stavar, eller pinnar, är redskapen som driver själva showen, de som med artistens skicklighet skapar mönster av eld i mörkret. Numera tillverkar Lucas sina egna stavar och gör dem även på beställning.
– I dag har jag kortare stavar. Men hettan är densamma. Jag har runt 200 grader runt omkring mig. Och när det är dags att sova är det 35 grader varmt. Så jag har inga problem med den svenska sommaren, påpekar han med ett stort leende.
Eldshowen utanför baren i Malaysia växte. Snart jobbade Lucas med två och ända upp till fjorton andra eldkonstnärer. En spektakulär show med högt tempo, technomusik och akrobatik.
– Som mest har vi byggt en drygt tre meter hög mänsklig pyramid bestående av tio artister. När vi är som flest i showen går det åt 150 liter bensin på en kväll.

Lucas Carlsson mötte eldkonsten
Den vittbereste Älmhultssonen Lucas Carlsson har varit hemma i Sverige i sommar. Hans dröm är att få göra sina spektakulära eldshower på hemmaplan.
Drömmer om att undervisa

Och så kom kärleken in i bilden. Lucas träffade dykinstruktören Camille från Frankrike. Hon hoppar gärna in och gör eldkonster och frågan är om detta är något vi får se här hemma i Sverige i framtiden. Faktum är att Lucas Carlsson redan har haft ”smygpremiär” på Välje badplats i sommar. Något oväntat men mycket uppskattat.
– Ja, just nu har jag en liten lägenhet i Älmhult men har bott här på campingen i sommar. En underbar plats. En kväll satt vi och grillade, några andra gäster och jag, och jag tänkte att det kunde vara fint med en liten eldshow. Ryktet spred sig och nästa gång dök 80 personer upp. Tredje gången kom det väl drygt 200. Det var jätteroligt.

Så är då frågan vad en eldkonstnär i sina bästa år har för framtidsdrömmar?
– Min dröm är att få uppträda här i Sverige, att min fästmö flyttar hit och att jag kanske kan undervisa i den här konsten jag håller på med. Det hade varit fantastiskt.

TEXT: LASSE LINDELL
FOTO: LASSE LINDELL OCH PRIVATA BILDER

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x