Espresso – Din lokala tidning
Ludvig Einarsson på EU-kontor Nordost

Ludvig Einarsson på EU-kontor Nordost

SAMHÄLLSINFORMATION. – Satsar man får man resultat! Här jobbar vi med finansiering av allt från vandringsleder och nya våtmarker till idéer för större framtida utvecklingsprojekt.
Ludvig Einarsson är statsvetare, har arbetat med EU-direkt och är i dag enhetschef på EU-kontor Nordost i Hässleholm, ett samarbete mellan åtta skånska kommuner.

Vi ser ofta att olika projekt i våra kommuner har finansierats med EU-medel. Utveckling av föreningar, företag, kommunal verksamhet. Landsbygdsutveckling, åtgärder för ett bättre klimat och användande av ny digital teknik. Listan kan göras lång. Sedan 2012 har utvecklingsprojekt i nordöstra Skåne finansierats med omkring 290 miljoner kronor från EU.
Men vad betyder detta egentligen och hur går det till?
– Vi kan hjälpa till med allt en kommun behöver när det gäller medel för dess utveckling. Vi försöker helt enkelt matcha önskemålen med de pengar som är tillgängliga. Ansökningsarbete om finansiering hos berörda myndigheter är huvuddelen av verksamheten, förklarar enhetschef Ludvig Einarsson på EU-kontor Nordost.

EU-kontor Nordost

Ludvig Einarsson har följt vägen söderut. Uppvuxen i Värnamo. Vidare till Linnéuniversitetet i Växjö och Lunds universitet. I dag bor han i Malmö.
Men varje arbetsdag bär det av norrut igen. I dubbel bemärkelse. Till Hässleholm och Norra Stationsgatan. Det är där EU-kontoret finns. Tre personer jobbar här. Förutom Ludvig också EU-koordinatorerna Anna Josefsson och Maria Lindblad.
Som förlängda armar ut i den nordostskånska regionen finns också en EU-kontaktperson på varje kommunkontor som ingår i samarbetet.
Ludvig känner att han har hamnat rätt i arbetslivet.
– Ja, jag har alltid drivits av intresset för samhälle och politik. Europa är min hemmaplan. Att samarbeta och utveckla och lära av varandra. EU-fonderna ger möjlighet till detta, säger han.

Aktuella idéer

Mycket handlar om idéer. Kommuner som satsar, de som har just idéer om hur den egna kommunen ska se ut i framtiden, har mycket att vinna. Det kan exempelvis handla om digitalisering av det kommunala arbetet, smart resande, kompetensutveckling inom omsorgen eller som de två stora projekten som Ludvig Einarsson gärna lyfter fram.
– Just nu är React EU – som berör återhämtningsarbete i dessa pandemitider – och Arena för framtidens kompetens som siktar på problemet med bristyrken i våra kommuner. Det finns jobb men för få som har kompetensen att ta dem, förklarar han och tillägger:
– Ett annat område som är högaktuellt är åtgärder för att motverka den pågående klimatförändringen.

Finansiering och utveckling

Enhetschef Einarsson resonerar gärna runt ”idealprojekten”. Ett normalt projekt handlar oftast om en tidsperiod på ett till tre år med en budget runt 500 000 kronor till ett par miljoner kronor.
– Det ska vara något som ligger i framkant. En idé som andra kan lära sig av. Exempelvis har gemensamma ansökningar från flera kommuner varit framgångsrika.
Den vanligaste vägen för att få EU-stöd är att en kommun ansöker till en svensk myndighet om EU-medel.

Från idé till projekt

Vägen från idé till fullbordat projekt går via EU-kontoret i Hässleholm.
– Man tar kontakt med oss som i vår tur kontaktar berörda myndigheter i Malmö, Stockholm eller Bryssel. I Malmö finns det svenska ESF-rådet (ESF=Europeiska Socialfonden) som är inriktat på arbetsmarknad, utbildning och kompetensutveckling. Den andra myndigheten är Tillväxtverket, inriktad på hållbar tillväxt och konkurrenskraftiga företag. Också den placerad i Malmö.
Hur skulle Ludvig Einarsson beskriva det EU-kontor som han själv är chef för?
– Vi är helt enkelt kommunernas verktyg för finansiering till utvecklingsarbete.

TEXT OCH FOTO: LASSE LINDELL

Fotnot: De sex kommuner som omfattas av EU-kontor Skåne Nordost är Hässleholm, Bromölla, Hörby, Osby, Östra Göinge och Kristianstad. Dessutom ingår kommunerna Perstorp och Höör i samarbetet.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x