Espresso – Din lokala tidning

Ludvig studerar i Milano

Ludvig studerar i Milano

Hur hamnade du där?
– Jag studerade i Australien terminen före denna. Upplevelsen och erfarenheterna jag fick med mig därifrån gjorde att jag ville söka vidare utlandsstudier… så hamnade jag då här, på Politecnico di Milano.

Vad gör du där?
– Jag studerar mitt 5:e år på civilingenjörsprogrammet.

Hur ser livet ut?
– Studierna och livet skiljer sig relativt mycket åt jämfört med både det svenska och australienska universitetslivet. Kursernas upplägg och sättet att plugga på allra mest. Här i Italien är det mycket fokus på teori framför praktiska exempel.

I Sverige är jag van vid att varva ny teori med relevanta exempel efter i stort sett varje lektionstillfälle. Det är dock den skillnaden som är charmen med att hoppa in en annan universitetskultur, att lära sig anpassa sig och att se saker från andras perspektiv.

I samtliga kurser jag läser ingår dessutom minst ett projekt utöver de vanliga tentorna. Så för tillfället är jag med i fem helt olika grupper, vilket såklart tar mycket tid men något som ger väldigt mycket.

Utanför skolan försöker jag hinna med så mycket av Milano som möjligt, bättrar på kaffedrickandet och går på Aperitivos. Samt att hålla en god stämning med mina sju italienska “flatmates” borta i Chinatown.

Hur länge har du tänkt stanna?
– Jag stannar en termin med ungefär en månads framskjuten läsperiod jämfört med den svenska.

Vad händer härnäst?
– Efter studierna här i Italien ska jag skriva mitt examensarbete. Jag har inte bestämt ämnet i detalj än men har en del krokar och idéer att sovra bland.

Vad händer i framtiden?
– Min framtid är inte huggen i sten på något sätt. Just nu fokuserar jag mest på tiden fram till examen. Därefter återstår det att se, vilket jag trivs väldigt bra med.

Fakta

Namn: Ludvig de Fine Licht
Ålder: 23 år
Från: Osby

Fakta om platsen
Milano är en stad belägen vid floden Olona i regionen Lombardiet i norra Italien. 2018 hade staden 1,4 miljoner invånare.
Redan ca 600 f.Kr. växte keltiska bosättningar fram på platsen. Efter romarnas erövring 222 f.Kr. utvecklades Milano (latin Mediolanum) till ett välmående handelscentrum.

Ludvig de Fine Licht

Milano är idag Italiens näst största stad och utgör centrum i ett storstadsområde som räknas till Europas största. Här finns en av världens främsta operascener, Teatro alla Scala eller ”La Scala”.
De framgångsrika fotbollslagen AC Milan och Inter kommer från Milano.

Hur man söker utbildning utomlands?
Jag rekommenderar alla att försöka läsa en termin utomlands. Beroende på vilket lärosäte man studerar på i Sverige så skiljer sig säkert avtalen med de utländska åt.

Poängen är dock att oavsett var man studerar så finns det goda möjligheter att plugga utomlands. För min del är den största fördelen att jag kan resa och studera samtidigt.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x