INGREDIENSER
800 g lutfisk, 1 gul lök finhackad 20 g smör 800 g potatis 200 g gröna ärtor 100 g bacon finstrimlat och knaperstekt Nymalen kryddpeppar.
BÉCHAMELSÅS:
SÅ HÄR GÖR DU
ÖVRIGT
Prova ett lätt svalt rödvin! Det gör våra grannar i väst, norrmännen och de brukar inte ha fel! I december är det dags när luftfisk, béchamelsås och nymald kryddpeppar serveras. Bordskick och måttfullhet går inte hand i hand med en lutfiskmiddag. Det är gastronomi på hög nivå. Den vita lena såsen, fisken som är så otroligt god, och så kryddpeppar! Om kryddpeppar saknas är det ingen idé att äta. Själva lutfisken är inget som man bara vattnar av och bakar på en höft tills den är klar. Vattna ur den lutade fisken ungefär 12 timmar och byt vatten två gånger under tiden. Salta därefter fisken och svep in den i plastfolie en stund, innan den bakas i ugn på 130 grader ca 30 min.