Espresso – Din lokala tidning
Image default

Lutfisk

Lutfisk

Johnny Billinger Lutfisk Lutfisk Skriv ut
Portioner: 4
Nutrition facts: calories fat

INGREDIENSER

800 g lutfisk, 1 gul lök finhackad 20 g smör 800 g potatis 200 g gröna ärtor 100 g bacon finstrimlat och knaperstekt Nymalen kryddpeppar.

Annons
flexbanner avdelare 190x250
BÉCHAMELSÅS:
20 g smör 2 msk vetemjöl 3 dl vispgrädde 1 dl standardmjölk ½ citron finrivet skal och några riv muskot, salt.

SÅ HÄR GÖR DU

Ugnsbaka fisken i 30 min i 130 graders ugnsvärme
Koka löken mjuk i smöret, ställ åt sidan.
Koka potatisen precis klar.
Koka ärtorna i saktat vatten lägg dem i en skål och vänd ner löken
Lägg upp fisken på ett fat och servera med ärtor, potatis, bacon och béchamelsås.
Mal kryddpeppar över.

ÖVRIGT

Prova ett lätt svalt rödvin! Det gör våra grannar i väst, norrmännen och de brukar inte ha fel! I december är det dags när luftfisk, béchamelsås och nymald kryddpeppar serveras. Bordskick och måttfullhet går inte hand i hand med en lutfiskmiddag. Det är gastronomi på hög nivå. Den vita lena såsen, fisken som är så otroligt god, och så kryddpeppar! Om kryddpeppar saknas är det ingen idé att äta. Själva lutfisken är inget som man bara vattnar av och bakar på en höft tills den är klar. Vattna ur den lutade fisken ungefär 12 timmar och byt vatten två gånger under tiden. Salta därefter fisken och svep in den i plastfolie en stund, innan den bakas i ugn på 130 grader ca 30 min.

Annons
banner cx 60

[penci_review id=”46966″]

guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x