Espresso – Din lokala tidning

Maggan vill hjälpa alla att känna sig vackra

Margareta Sahlin, även känd som Maggan har arbetat som frisör sedan 1986. Hon har friserat, klippt, färgat, slingat och gjort uppsättningar på många kvinnor, män och barn genom åren. De tre första åren arbetade jag som lärling hos Björn Månsson på Klipphörnan i Osby för att sedan ingå i delägarskap i Salong Kryllan. Nu i dagarna är det 18 år sedan jag öppnade Hårateljé Zaxxen och jag har även fler frisörer som arbetar hos mig, berättar Maggan.

Hårdelar förändrar liv
Ateljén kan erbjuda nästan allt inom hårvård. Maggan har gått utbildningar för att kunna arbeta med hårdelar (tupéer) och är precis klar med en perukutbildning i Stockholm. Således kan hon även erbjuda perukisättningar på salongen.Jag har i flera år arbetat med hårförlängning och det företaget som vi arbetar med har utvecklat sina produkter att nu även innefatta hårdelar. Eftersom jag själv har tunt och fint hår genom arv så ville jag hjälpa andra kvinnor och män som har problem med hårtunnhet (helt eller delvis kala partier) att känna sig vackra igen. Det handlar inte bara om yta, utan om att människan skall må bra och jag märker på dem jag hjälper att det verkligen lyfter. Du skulle bara se deras glädje och tacksamhet. Jag är så glad att se dem lyckliga och har fått höra ”Den har förändrat mitt liv”, berättar Maggan med ett leende.

Äkta hår som håller
Maggan visar exempel på hur olika hårdelar kan se ut, alla tillverkade av äkta hår. Den ena hårdelen är en längre modell med lugg vilken fästs med klämmor i det egna håret. En annan hårdel som också har lite längre jämnlång hårlängd har däremot en fiskelina som man bakar in sitt hår i. Ytterligare en modell måste tejpas fast och då är det bara salongerna som kan hjälpa till. Du märker ingen kvalitetsskillnad eftersom hårdelarna består av äkta hår som rent praktiskt fästs med tejp på hjässan. Det sitter som berget när det tejpats fast och tejpas om en gång i månaden. Du behandlar den äkta tejphårsdelen precis likadant som ditt egna hår med allt vad det innebär. Och hårdelen är tunn och luftig, berättar Maggan.
Hårdelarna som fästs med klämmor och fiskelina kan kunden däremot själv fästa i sitt hår och ta av när man känner för det.

Dem fixar man hur lätt som helst själv att sätta på plats, menar Maggan. Det enda man bör tänka på är att ta av sig dem när man går och lägger sig, säger hon och poängterar att alla äkta hårdelar skall tvättas med schampoo och balsam. Man kan föna, locka och göra uppsättningar.

Även perukisättning
Nu har Maggan dessutom slutfört Perukutbildningen.Jag fick ett samtal till Zaxxen där det var en kvinna som undrade om vi hade peruktjänster. Eftersom det bara finns en salong ca sex mil härifrån som kan erbjuda den tjänsten, så tänkte jag på att utöka min salongs tjänster med just peruker. Då kan jag även hjälpa de personer som behöver peruk och jag vill återigen poängtera att jag gör detta för att hjälpa människor med hårproblem, förklarar Maggan.
Nu när hon är licensierad efter att ha gått perukutbildningen så finns Maggan i Landstingets register dit patienter med hårproblem kan vända sig och få en remiss till en frisör.

Kan du tipsa om någon vårtrend?

Det är supertrendigt att ha en axellång page, så kallat lob, annars så gäller fortfarande page i olika varianter. Ljusrosa toner är väldigt inne och många klipper lugg också.

Hur skall man sköta sitt hår på bästa sätt?

Fuktbomba håret är A och O och ha leave-inprodukter i det och givetvis använd produkter som är snälla mot både håret och miljön, avslutar Maggan.

Text och foto: anita@espressomedia.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy