Espresso – Din lokala tidning
destillation

Malt Whisky (destillation)

I ett tidigare avsnitt berättade jag om ett slags ”öl” på 7-8 % och nu är det dags att destillera detta för att få fram en mer alkoholhaltig råsprit som så småningom ska bli till maltwhisky.

Destillationen sker i traditionella kopparpannor, kittelpannor (eng. Pot Stills). Dessa är päronformade med höga halsar. Vanligtvis ser man bara övre delen av pannorna med sin blänkande koppar. Pannorna kombineras ofta två och två där den första pannan kallas mäskpanna (Wash Still) och resulterar i ett användbart destillat på ca 20 % alkohol. Detta destillat förs vidare till den andra pannan, kallad spritpannan (Spirit Still), och det som tas om hand i denna andra destillationsomgång håller ca 65-70 % alkohol och går sedan vidare till lagring.

Principiellt går destillationsprocessen till så att i första omgången fylls mäsken på i mäskpannan och hettas upp. Förr eldade man direkt under pannan men idag sker i princip all uppvärmning indirekt, vanligtvis genom att rör med vattenånga leds genom pannans nedre del. Alkoholen kokar, förångas, redan vid strax över 78 grader och därför gäller det att noga reglera temperaturen. När alkoholen förångas stiger den och strävar efter att komma upp i pannans hals för att sedan ledas bort och kylas ner till vätska igen. Men i den första destillationsomgången kommer mycket vatten och annat med och resultatet håller bara ca 20 % alkohol.

Det första som kommer ut från destillation, ”huvudet”, för med sig en hel del oönskade, icke välsmakande och i vissa avseenden giftiga ämnen och leds därför bort. Därefter kommer de delar av destillatet som man önskar behålla, ”kroppen”, och denna leds till ett annat kärl. Slutligen kommer ”svansen”, som inte heller är önskvärd och därför leds till samma kärl som huvudet. Detta leds sedan tillbaka till nästa omgång mäsk som ska destilleras.

Kroppen från första destilleringen leds däremot till spritpannan för en andra destillation. På samma sätt som vid första destillationen leds huvud och svans bort för att sedan blandas med nästa omgång kropp från mäskpannan som ska destilleras i spritpannan. Men kroppen från den andra destillationen, som nu håller 65-70 %, och kallas råsprit är klar för lagring. Den tappas på ekfat och förs sedan till lagerhus för lagring i minimum 3 år. Först därefter får drycken kallas whisky. Under lagringen, som sker antingen på plats på destilleriet (vanligt på mindre destillerier) eller till ett centralt lager på annan ort i Skottland. 

BENGT ARNE LARSSON

ÄDLA DRYCKER

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x