Espresso – Din lokala tidning

Målvaktstalangen Oscar

Osby kommun har många duktiga fotbollstalanger och en av dessa är 15-årige Oscar Berg som redan i knattefotbollsskolan visste att han skulle bli målvakt, något han sen varit under sina fotbollssäsonger.

Sedan i våras har Oscar tränat fotboll med Calcioakademin i Osby. Där spelar fotbollskillar som är betydligt äldre än han.
– I våras kom det en talangscout till Sverige från Italien och såg vår match mot Bjärred på deras hemmaplan, där vi från Osbylaget vann med 4–2 och jag stod i mål, berättar Oscar.

Uttagen till träningsläger
Oscar fick besked av fotbollsagenten, som arbetar för ISM-Akademin, två veckor innan sommarlovet skulle börja, att han var uttagen till ett träningsläger.
– Det var då jag och Gabriel Granqvist från Sibbhult, blev erbjudna att åka ner till Italien. Närmare bestämt till Perugia för att tillsammans med andra talanger från Europa visa vad vi gick för, berättar Oscar.
Resan ner till Italien skulle redan ske veckan därpå och det var pappa Staffan Berg som följde med ner. I Perugia väntade träningspass och matcher i fyra dagar.
– Det var tuffa pass men samtidigt väldigt roligt att få lära sig en annorlunda målvaktsträning, berättar Oscar. Det var ny teknik där nere jämfört med den vi har här hemma.

Väntar besked
ISM Akademin har samarbete med flera välkända italienska klubbar såsom Roma, Inter och Juventus. Oscar har i skrivande stund inte fått något besked än.
Ett positivt svar innebär ett niomånaderskontrakt med den italienska akademin. Efter den perioden så avgör Akademin om man får fortsätta eller åka hem. Under de nio månaderna så innebär det skola och fotbollsträning alla dagar förutom på söndagarna då man är ledig.

Bröderna inspirerat
Oscar tränar nu med A-laget i IFK Osby tre gånger i veckan förutom matcher som han spelar i IFK Osby P04 där han också tränar en gång i veckan.
– Jag älskar att spela i A-laget. Det är mina storebröder som har inspirerat mig till att börja spela fotboll. Både Victor och David spelar i A-laget, så vi har alla våra smeknamn där säger Oscar med ett skratt. Min mamma har varit målvakt i Hästveda IF en gång i tiden, så kanske kommer det därifrån.

När framtidsplanerna kommer på tal så svarar Oscar:
– Jag vill satsa på fotbollen först och främst, annars har jag inte haft några funderingar om vad jag vill göra i framtiden. Kanske göra lumpen och sen pilotutbildning. Men först får jag se hur det blir med fotbollen avslutar Oscar.

Text & fotot vid rönnen: anita@espressomedia.se

Övriga foton på Oscar: privata

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy