Espresso – Din lokala tidning
Månen är Solens syster

Månen är solens syster


Kleopatras tvillingbarn i fokus i ny roman

LITTERATUR. Lotta Persdotter drömde en gång om att bli arkeolog. Det blev inte så. Nu är hon däremot aktuell med sin andra roman med huvudpersoner från antikens historia.
– Jag tänkte aldrig att ”jag ska blir författare” och/eller ”det här ska jag skriva om”. Mitt historiska intresse har självklart spelat roll men jag började egentligen göra efterforskningar inför mitt första manus av en slump, berättar hon när Espresso träffar henne.

Ett pandemityst kulturhus utgör bakgrunden när vi träffas för att prata om nya boken Månen är solens syster. I boken gör Lotta en djupdykning i tvillingarna Selenes och Helios liv runt 30 f.Kr. Tio år gamla mister de sina föräldrar Kleopatra VII och Marcus Antonius, tas som gisslan av fienden och tvingas växa upp i fångenskap vid kejsarens palats i Rom.
– Precis som min första bok är den baserad på de historiska fakta som finns. Sen har jag själv blåst liv i personernas tankar. När jag skriver planerar jag ramarna men det är som att karaktärerna lever själva, förklarar Lotta som skriver mest för sin egen lusts skull.
– Jag älskar själva skrivprocessen där jag får väva ihop kunskap, inspiration och fantasi. Det är det absolut roligaste. Efterarbetet med att promota själva boken är ju inte mitt egentliga mål med skrivandet, säger hon med ett skratt.

Kvinnor och barn

Avsikten med Månen är solens syster är att lyfta fram dem i historien som är på förlorarnas planhalva, där oftast kvinnor och barn hamnar. Vid sidan av den historiska spänningen ger Lotta också berättelsen ett tidlöst, existentiellt perspektiv.
– Boken handlar om Selenes och Helios kamp för att få tillvaron att fungera. Efter att ha överlevt ett triumftåg där de släpats runt bojade och förnedrade ska de skapa sig en tillvaro där de bland annat måste hantera omvärldens förväntningar. Dels förväntningarna om hämnd som de döda föräldrarna måste haft på dem men också den romerska kejsarens förväntningar efter att ha uppfostrat tvillingarna i sin anda. Ska de ta upp föräldrarnas kamp eller söka sina egna vägar?

Vill radera romersk propaganda

I boken försöker Lotta även ge en mer nyanserad bild av Kleopatra. Historia beskrivs oftast av männen på segrarnas sida. Historiskt har Kleopatra utmålats som en lättsinnig kvinna som jagat efter romerska män.
– Allt tyder på att hon i själva verket var en mycket lärd och kompetent härskare. Jag vill radera den romerska propagandan och ge en mer rättvisande bild av henne.

Har förlag

Denna gången har Lotta förlaget Blue Publishing i ryggen, vilket hon tycker känns fantastiskt då hon nu även får professionell hjälp med marknadsföringen bland annat.
– Första boken gav jag ut på eget förlag och köpte in tjänster som redigering med mera. Men marknadsföringen fick jag ta hand om själv och det är inte helt enkelt när man är oerfaren, säger Lotta och fortsätter:
En rolig detalj är att äldsta dottern, som är teaterintresserad, har läst in ljudboksversionen av Månen är solens syster.

Väckt nyfikenhet

Hur var det nu med den där slumpen?
– Jag förhörde en läxa och läste en kort strof om den kvinnliga faraon Hatsehepsut, vilken väckte min nyfikenhet. Jag började göra efterforskningar och på den vägen är det, säger Lotta som även har ett manus liggande om just Hatsehepsut. Ett manus som förläggaren för övrigt är intresserade av att ge ut.
– Ja vi får se hur det blir med det men det är klart att det finns en dröm att kunna skriva och publicera mer framöver, avrundar Lotta.

Text och foto: Jessica@espressomedia.se

Fotnot: Den 9 oktober lanseras Månen är solens syster med presentation och signering på Bokhandeln i Osby. Lotta kommer också att delta i Bokmässan på Borgen den 23 oktober.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x