Espresso – Din lokala tidning

Maria är chef inom LSS

Många kanske känner igen Maria Svensson men vet inte om att hon är enhetschef för gruppbostäderna inom LSS* i Osby kommun. Maria har sitt kontor på Kuben som är en daglig verksamhet där insatsen skall anpassas efter individuella behov, och efter förutsättningar samt intressen.

Maria började att jobba inom hemtjänsten efter gymnasiet hemma i Önnestad. I hemtjänsten såg jag hur illa en del människor som bodde hemma hade det eftersom de hade kognitiv svikt och jag kände där och då att jag på något sätt ville påverka och förändra de äldres tillvaro, säger Maria.
Hon kände att hon ville ha ett jobb där hon kunde göra en insats.

– Det enda sättet jag kunde få det var genom att vidareutbilda mig, och det gjorde jag på Högskolan i Kristianstad. I samband med studierna så gjorde jag min praktik inom hemtjänsten och ett par veckor i LSS i Osby. Mina handledare var bland annat Sara Ohlsson och Mensur Numanspahic, berättar hon.

Tidigt chef
Samtidigt som hon pluggade arbetade Maria på äldreboendet Lindhem för att få en inblick i hur de äldre hade det i Osby.

– Under min praktiktid så fick jag följa socialtjänsten och hamnade också här i LSS, och då var det Lena Lovèn och Linda Sturesson som var handläggare och chef. Det var fantastiskt att få äran och möjligheten till att kunna göra praktik här då, och nu är det fantastiskt att vara här igen.
Redan vid 24 års ålder var Maria chef över 50 kvinnor inom hemtjänsten i Ljungby.

– Det var tufft, men där fick jag lära mig att på ett ödmjukt sätt möta kvinnorna och att ha skinn på näsan. Men utan min kollega Ulla hade jag aldrig klarat av det. Hon ville bara väl och hjälpa mig framåt. Idag är hon som en extramormor för mina barn och vi umgås än privat.
Maria har även tjänstgjort som chef i Älmhult innan hon hamnade i Osby som enhetschef, en tjänst hon nu har haft i snart tre års tid.

Stor variation i arbetet
Som enhetschef beskriver Maria själv att hon sitter i otroligt många möten och att många av dem berör personalfrågor.

– En av den viktigaste typen av möten är medarbetarsamtalen. Eftersom jag inte sitter i verksamheterna så får jag reda på så mycket av min personal. Nu sitter jag för fullt med rekrytering av sommarpersonalen som skall vara vikarier för den ordinarie personalen.
Utöver detta arbetar Maria med budgetarbete, olika verksamhetsfrågor och arbetsmiljöfrågor.

– Vi skall få en ny gruppbostad och den skall stå färdig 2020 och det är OsbyBostäder som skall bygga gruppbostaden, och jag skall starta den i kommunens regi. Men jag är med i processen från början när det gäller ritningar och andra detaljfrågor. Sen har jag den otroliga förmånen att tillsammans med personalen få vara med och planera våra verksamhetsresor till bland annat Paris. Så en vanlig dag finns inte, säger Maria skrattande.

Vad är målet med att vara chef?

– Jag måste verkligen lyfta och ge beröm till all min personal som är 20 till antalet. De kommer nära de personerna de arbetar med och det känns tryggt både för den personen som deras anhöriga. Många uttrycker det som att jobbet är deras andra hem. Personalen skall skapa möjligheter till dem som finns i vår verksamhet och det gör de briljant.

– Det jag strävar efter är att ju mindre jag behövs som chef desto större ansvar och mer självständig blir personalen med många kloka beslut. Ju mer man får påverka sin arbetssituation desto mer växer man.
Personalen har tjänstgöring 365 dagar om året oavsett om det är helg eller inte. De ska finnas till för alla dem som bor på boendena.

– Man kan inte ha ett bättre arbete. Jag får så otroligt mycket tillbaka av alla underbara människor jag arbetar med, avslutar Maria intervjun.

Text & foto: anita@espressomedia.se

LSS betyder Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Fakta om Maria
Namn: Maria Svensson
Familj: Ja man och 2 söner
Det här visste du inte om Maria:
Att hon har spelat innebandy i division 2 i Älmhult, Lönsboda och Hässleholm.
Att hon sitter med i Sparbansstiftelsen 1826 och har varit politiker.

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy