Espresso – Din lokala tidning
Markaryds första sociala företag

Markaryds första sociala företag

Natalie Takvam är mitt i uppbyggnaden av Markaryds första sociala företag. Målet är att skapa en neutral plats med samtalsstöd för barn och unga. Intäkterna från hennes nya secondhandbutik går rakt in i projektet och är första steget på väg mot det stora målet.

Secondhandbutiken Kungsgatan 30 (som ligger på, just det, Kungsgatan 30 i Markaryd) är Markaryds första sociala företag. Butiken är noggrant och omsorgsfullt inredd. Sortimentet består främst av damkläder men också av barnkläder i liten skala. Kungsgatan 30 tar enbart emot noga utvalda plagg i fint skick som är inköpta under de senaste fem åren. Kläderna måste vara hela, rena, säsongsanpassade och passa in i butikens profil.
− Det ligger en del arbete bakom varje plagg som säljs här. Allt är rent, snyggt och ångat. De som handlar här märker förhoppningsvis att secondhandplagg kan vara lika fräscha och snygga som nya, säger Natalie.

Ideell förening

Hur hänger då butiken ihop med det sociala företag som hon vill bygga upp? IRIS, som det sociala företaget heter, startades av Natalie på våren 2021. Det är en ideell förening som drivs av en styrelse med stark koppling till Markaryd.
− Vi vill verka i de mellanrum som finns i samhället där många barn och unga av olika anledningar befinner sig. Det vill vi göra genom att erbjuda en neutral plats för samtalsstöd. Vi vill fungera som ett komplement till kommunen och andra aktörer och försöka vara med och bidra till att minska den psykiska ohälsan hos våra barn och unga, säger hon.

Markaryds första sociala företag
Natalie Takvam är den drivande kraften bakom Kungsgatan 30.

Samverkan med näringslivet

Kommunens barn och unga ska kunna få professionell hjälp av IRIS utan att behöva betala för det. Finansieringen förväntas ske med hjälp av näringslivet och andra privata aktörer som vill stötta verksamheten och som känner att de vill vara med och bidra till ungas psykiska hälsa. Kungsgatan 30 är en del av denna finansiering. Alla intäkter från butiken går rakt in i IRIS-projektet. Natalie är noga med att påpeka att IRIS fortfarande är i uppstartsfasen och att målen fortfarande är förhoppningar och inte garantier.

Livsstilsrelaterad psykisk ohälsa

− Jag hoppas och tror att vi har en lucka att fylla. Vi vill bland annat jobba med livsstilsrelaterad psykisk ohälsa som jag tycker att man inte pratar så mycket om. Många unga lever i en obalans där sömn, träning, bra mat och relationer hamnar långt ner i prioriteringsordningen. När man får balans i sitt liv börjar man oftast må lite bättre och kan se vad man behöver förändra. På IRIS kommer det även finnas möjlighet för föräldrar att få hjälp genom att flera av medarbetarna har lång erfarenhet av att arbeta med föräldraskap, säger Natalie.

Cafépremiär på julskyltningen

IRIS kommer att ha sina lokaler i direkt anslutning till butiken på Kungsgatan 30. Renoveringen är således just nu i full gång. Natalie öppnar dörren till rummet bredvid butiken och berättar.
− Här kommer det bli ett café med LSS-dagverksamhet från kommunen. Caféet kommer att ha öppet under butikens öppettider och övrig tid blir det en plats för den sociala verksamheten.
Premiär för caféet blir det vid julskyltningen i Markaryd den 28 november. Föreningen ska renovera flera samtalsrum och ett kök också innan verksamheten ska kunna komma igång under våren 2022.
Namnet IRIS är valt för att det känns personligt och för att ordet betyder mångfald.
− Dessutom finns kopplingen till ögat, att man ska bli sedd när man kommer hit. Många unga idag har till exempel ingen vuxen att haka i och här ska alla bli sedda, säger hon.

Positiv start

Secondhandbutiken på Kungsgatan 30 har alltså fått en positiv start. Det har kommit fler kunder än vad Natalie hade vågat hoppas och de flesta handlar både för att köpa fina kläder och för att dessutom stötta en god sak.
− Förhoppningsvis får man med sig ett fint plagg hem och en positiv upplevelse av hela miljön på Kungsgatan. Jag vet att många vill bidra till det som jag hoppas ska komma ut av detta, men det är ingen nödvändighet – det är helt okej att komma in och handla bara för att man är shoppingsugen, säger Natalie.

Text & Foto: Pär Andersson

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x