Espresso – Din lokala tidning
Mat och musik i Hästveda stationshus igen

Mat och musik i Hästveda stationshus igen

UTELIV. Gänget bakom Skånes Woodstock är på tå igen för att förse Hästvedapubliken och andra som är sugna på sköna musikupplevelser med nya arrangemang. Det handlar förstås om Äskeberga Kulturförening, som i oktober hade sitt första publikevenemang på 20 månader.

Mat och musik i Hästveda stationshus igen. På Köksmästaren, restaurangen i stationshuset, är det lugnt när vi slår oss ned med Håkan och Susanne Bygdö i fåtöljerna framför den öppna spisen. Det är fredag, och en dag kvar till Hold your Horses konsert. Den innebär starten för vad som förhoppningsvis blir ett långlivat samarbete med den nye krögaren Nirosh Fernando, som sedan i maj driver restaurangen som tidigare hette Lokmästaren. Nirosh som även driver klassiska restaurangen Elefanten är på väg med tåg för att träffa oss. Håkan och Susanne passar på att minnas tillbaka till hur Äskebergafestivalen, som skulle lägga grunden för föreningen, startade 2014.
– När vi startade var det mest på skoj. Vi hade utrymmet och kände att vi ville dra igång ett musikevenemang.

Ideell kraft

Äskebergafestivalen äger rum i anslutning till Håkan och Susannes bostad. Halva festivalen står lokala unga musiker på scenen i vad som har fått namnet ÄSCH – Äskeberga Song Concept Hästveda. Den senare halvan spelar etablerade musiker av olika dignitet – största namnet på den senaste festivalen var Dan Hylander.
– Det var 2019, och den sista festivalen innan pandemin. En fantastisk men märklig dag. Det kom ett jätteoväder med åska och skurar så handtverken från marknadsstånden flög omkring i luften. Mixerbordet blåste omkull och gick sönder och banden blev dyblöta skrattar håkan.
Men de ideella krafterna kring festivalen fick arrangemanget på fötter igen. Studiefrämjandet hämtade ett nytt mixerbord från hässleholm och snart var musiken igång igen.

Från husman till indiskt

Tåget hörs bromsa in utanför stationshuset och snart dyker Nirosh Fernando upp i dörren. Nirosh kommer ursprungligen från Sri Lanka och tog över restaurangverksamheten i innan sommaren.
– Jag har gått restaurangskola i Malmö och jobbade en tid på hotell, sedan dök det här tillfället upp, berättar han.
Menyn på Köksmästaren har ett spann från klassisk husman till palak paneer. Nirosh själv framhåller gärna sin danska flaeskesteg som har blivit en favorit bland gästerna.
– Folk åker ända från Knislinge för att äta den, skrattar han.

Mat och musik i Hästveda stationshus igen
Mat och musik i Hästveda stationshus igen. Susanne Bygdö, Nirosh Fernando och Håkan Bygdö tror alla på musikkvällarna. där god mat, bra musik och något gott att dricka till är de enkla byggstenarna.
Viktig mötesplats

Med två restauranger under sina vingar har Nirosh fullt upp. Bostaden i Malmö har kompletterats med en hyreslägenhet i Hästveda för att kunna vara nära verksamheten.
– Här är öppet till åtta om dagarna – det är så viktigt för en ort som Hästveda att det finns ett ställe att samlas på, säger Håkan Bygdö.
Och Äskeberga kulturförening, som även tidigare har arrengarat musikkvällar i lokalerna ser fram emot att fylla dem med publik igen.
– Än så länge har vi en konsertkväll till inplanerad – Mama Dash den 27 november, och planen är att det ska bli fler, säger Håkan Bygdö.
– Det känns fantastiskt kul och lite pirrigt att sätta igång med musiken igen. Vi har nästan helt fullbokat inför Hold Your Horses – jag tror verkligen att många har längtat efter att komma ut på konsert igen, säger Susanne Bygdö.

Bra musik i fokus

Mama Dash som står på scenen den i november spelar reggaeinfluerad musik, men genremässigt letar kulturföreningen ganska brett när de bokar band.
– Sista spelningen innan pandemin Var Jan Gerfast som spelar blues. Hold your horses är mer åt amerikanahållet. Vi har haft tributeband som tolkar Rolling Stones och Cornelis. Det viktiga för oss är att det är band med kvalitet som har en ambition med musiken. Det är inte riktigt en scen för krogtrubadurer som kommer med en lång lista med covers, säger Håkan.
God mat, bra musik och något gott att dricka till är de enkla byggstenarna för musikkvällarna. Nirosh Fernando hoppas att föreningens musikkvällar ska få nya gäster att hitta till restaurangen.
– Jag har blivit god vän med många i Hästveda sedan jag startade upp här, och för dem som blir stamgäster har vi fixat ett specialkort som gör att det blir lite billigare att äta här.

Text & Foto: Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x