EVENEMANG. För första gången kommer konceptet Starke Viking till Medeltidsdagarna på Hovdala slott. Under trevliga former erbjuds besökare möjligheten att verkligen testa sin fysiska styrka, på gammalt beprövat vis.
Ann Bergström är en av grundarna av Starke Viking. Ett ambulerande koncept där deltagare får chansen att pröva sina krafter, med gamla metoder och utan hjälpmedel. I år har man två evenemang inbokade i Norge och sex i Sverige, varav Hovdala och Medeltidsdagarna är ett.
– Vi är jätteglada för att komma till Hovdala och Medeltidsdagarna. Det blir spännande och kul att se vilka förmågor och fysiska styrkor som finns i och kring Hässleholm, säger Ann Bergström.
”ALLA PUSHAR VARANDRA”
Konceptet Starke Viking marknadsför sig som Sveriges råaste tävling, men samtidigt också som en av de vänligare.
– Vi vill vara med och bidra till ett folkligt kalas. Det handlar inte bara om att lyfta de tunga prylarna. Vi är som en familj som tar emot varandra med öppna armar. Känslan brukar vara att man tävlar med, inte mot andra. Alla pushar varandra, ja jag brukar tänka att det här plockar fram människors allra bästa sidor, säger Ann.
Olika prylar av trä, sten och metall kommer att vänta på den hugade att spänna muskler och sätta händerna i.
FÖRHISTORISKA FÖRDELAR
Ann Bergström har länge själv haft ett stort intresse för träning, och hon pratar om att det här med att på olika sätt mäta sin styrka har kopplingar långt tillbaka i tiden. Både i andra länder men inte minst i Sverige.
Det finns berättelser om ”styrkestenar” eller ”drängastenar”, som var vanligt förekommande i socknarna runtom i vårt land. Ett sätt för bonden att avgöra om och i så fall för vilka arbetsuppgifter, som den arbetssökande drängen skulle kunna vara lämpad. Stenarna kallades ibland också ”giftasstenar” eftersom man på vissa håll i landet inte ansåg att en man var värdig att få gifta sig förrän han lyft ”drängastenen”. Man var alltså tvungen att klara lyftet för att få tillstånd att fria till sin käresta.
VIKINGAR OCH VALKYRIOR
Under Medeltidsdagarna blir det tävlingar i tre olika klasser. Nybörjare, Erfaren amatör och Valkyria. Ann Bergström berättar att det brukar kunna vara en ganska stor variation bland deltagarna, allt från de unga muskelbyggarna till äldre talanger med dold råstyrka.
– Det är så kul att se människor i olika åldrar och inte minst kvinnor som kliver fram och prövar sina krafter. Vi vill främja kraftsport för damer och Valkyria är en klass bara för dem. Här är alla kvinnor välkomna oavsett tidigare erfarenhet, säger Ann Bergström.
TEXT: TOMMY STJERNQVIST FOTO: WWW.STARKEVIKING.SE
STARKE VIKING
Regler och information om hur man anmäler sig hittar man på www.starkeviking.se. Deltagaravgiften är 250 kronor per tävling.
Man håller alltid ett par platser öppna i varje tävlingsklass för att man ska kunna inspireras och anmäla sig på plats, men vill man i förväg veta om man kommer att få tävla så gör man en föranmälan.