Espresso – Din lokala tidning

Matthias in på bara skinnet

Matthias Lavesson bor i Stockholm sedan 1994, men kommer ursprungligen från Osby där han fortfarande har släkt och vänner som han besöker så ofta tillfälle ges.
– Att komma till Osby idag känns väldigt rogivande, här har jag stora delar av min familj, och även nära vänner, berättar Matthias

I vuxen ålder har Matthias lättare för att uppskatta Osby än som ung.
– Jag blev tyvärr ganska mobbad som barn. Bland annat så hade jag hemmasydda kläder som min fantastiska mamma sydde till mig. Jag hade ett favoritmönster på byxor och fick alltid själv välja tygerna!
Matthias annorlunda klädval var en av anledningarna till utanförskapet.
– Men det jag blev mest mobbad för var att många tyckte att jag var feminin, och ordet bög blev som ett skällsord i vardagen under många år. Jag visste inte ens själv vilken läggning jag hade på den tiden, men det verkade omgivningen ha koll på!
Mobbning är hemskt anser Matthias som tack vare en ärlig person, själv fick reda på att han då, för väldigt längesen också var en mobbare, mot henne.
– Detta var förmodligen ett beteende som jag skapade för att jag själv blev utsatt. Jag har bett henne om ursäkt och hoppas att det inte var fler som jag var dum emot. I såna fall ber jag om ursäkt här och nu. Jag kan inte ens minnas dessa tillfällen, och det har varit svårt att smälta.

Skola i Oslo
Efter grundskolan gick Matthias undersköterskeutbildningen med inriktning mot autism på gymnasiet. Något han också jobbade med i flera år, innan han kom till ett vägskäl där han bestämde sig för en förändring i livet.
– Ja det fanns flera planer, berättar Matthias, men valet stod väl mellan frisör eller musikalartist.
Den kreativa dragningskraften och viljan att skapa ledde honom till en frisörutbildning i Oslo. Där gick även hans kusin Helen Axelsson som sedan många år driver egen salong i Osby.

Jobb hos Björn Axén
Efter utbildningen fick han en dag ett samtal från hovfrisör Peter Hägelstam på Björn Axén i Stockholm.
– Jag hade skickat in min portfolio och de tyckte den var intressant och han erbjöd mig en lärlingsplats och senare en anställning. Här fick jag börja arbeta på golvet och sedan efterhand lära mig grunderna och tekniken bakom en perfekt klippning, föning, färgning och toning samt även göra håruppsättningar.
Efter några år tog Mattias och hans dåvarande partner steget vidare och startade Salong F&M, som blev ett framgångsrikt koncept, med två salonger i Stockholms innerstad.
– Det växte till totalt ca 15 hyresgäster. Vi blev ett komplement till min förra arbetsplats, berättar han.

HEADPIECES
– En Headpiece är en förlängning av kläderna man bär och som ramar in helheten, förklarar Matthias. Som en skräddarsydd huvudbonad. Något jag jobbat med vid sidan om, men som nu blivit mer allvar. Intresset började i min gammelmormor, Svea Cronsells hatt- och broderiaffär, Chic Mode i Osby, där jag tillbringade mycket tid efter skolan och beundrade hennes fina hattar och accessoarer, berättar Matthias.

Tog fart med hjälp av
Lady Gaga
När Matthias fick veta att Lady Gaga skulle ha en konsert i Stockholm skapade han en magnifik en och en halv meter lång headpiece åt henne. Han levererade den till Grand Hotel där hon bodde. Hon bar den dagen efter, då hon var i Köpenhamn. Det var då han blev erkänd och uppmärksammad för sin huvudkonst.
– Jag kände på mig att hon skulle bära den. Det var inte bara för reklamen skull. Jag ville ge henne den för att hon är en sådan person som alltid vill göra något gott för utsatta människor. Men visst blev det en lyckad kombo för mig.
Andra celebriteter som burit Matthias headpieces är till exempel Viktor & Rolf och Prinsessan Sofia.

Rymmare i TV
Mattias var, tillsammans med kompisen Paul Tilly, med i TV4:s ”På Rymmen”, som sändes under våren 1999.
– Jo, min gode vän Paul arbetade på ett produktionsbolag. De tyckte att Paul var rolig så de föreslog honom för programmet, och han valde att fråga mig om jag ville hänga på. Programmet gick ut på att vi skulle ta oss runt i Sverige, med uppdrag som skulle fullföljas varje dag. Vi hade spårhunden Heavy efter oss den första veckan. Då klarade vi oss. Veckan därpå var det Tilde de Paula som jagade. Den gången gick det inte lika bra, men det är bland det roligaste som jag gjort!
Matthias och hans dåvarande man kunde också ses laga mat i TV4-programmet Halv åtta hos mig, för några år sen och där kom dom på andra plats.

Många planer
Idag hittar vi Matthias på salongen Haven i Stockholm, samtidigt som han jobbar med att utveckla sitt eget företag Headpieces by M.
– Åh, jag tycker så mycket om mitt jobb. Samtidigt så vill jag se vad det kan bli av mitt eget koncept. Men jag har så mycket drömmar, så vi får se vad som händer. Det hade varit jättekul att få jobba utomlands. Vi får se, att ha kul längs vägen är just huvudsaken.

www.headpieces.se
Instagram: @headpiecesbym

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy