Espresso – Din lokala tidning

Matthias Resa ledde till välgörenhetsorganisation

Matthias Lavesson
För precis ett år sedan skrev vi om Matthias Lavesson, bördig från Osby men sedan många år bosatt i Stockholm. Till professionen är han frisör på Salong Haven och han driver sitt företag Headpieces by M, där han skapar unika huvudbonander.

Celebriteter såsom Lady Gaga och Viktor & Rolf har burit hans kreationer. Prinsessan Sofia och Danny Saucedo är några andra som har burit hans verk. Han har även varit i Gambia för att hälsa på en kompis. Resan slutade i något helt annat, då han blev berörd utav människornas situation och beslutade sig för att göra en insats.

Allt började med en vänförfrågan på Instagram.
– Vänförfrågan var från Dodou i Gambia. Jag undrade varför han valt ut just mig och fick svaret att han ville följa mig i den svenska vardagen, då Sverige sponsrar Gambia på många sätt.

Dodou berättade för Matthias att hans pappa gått bort för några år sedan och att han har försörjningsplikt för sin mamma och sina tre syskon.
– Jag frågade Dodou om jag fick skicka ner ett par ordentliga skor till honom efter att ha sett honom gå i flipflops. Han svarade att om det inte påverkade vår vänskap så gick det bra, berättar Matthias.

Gambia är ett korrumperat land och postkontorets personal i Banjul krävde en hög summa av Dodou som han inte hade. Matthias betalade allt så att Dodou skulle kunna hämta ut paketet.

Matthias Gambiaupplevelse

I fjol tillbringade Matthias sin semester i Gambia och hälsade då på Dodou och hans familj.
– De var otroligt gästvänliga trots stor fattigdom. Vilken chock jag fick då jag såg hur de lever i Gambia. De bor i hyrda, trånga och sönderfallna hus.

Kontrasterna mot hur vi lever våra bekväma liv här hemma där vi t.o.m. gnäller på hur dålig skolmaten är, blev stor. Många barn i Gambia nekas skolgång för att föräldrarna inte har råd att skicka med lunch till skolan.

Brikama in my heart

Matthias besökte Dodous kusin Musas arbetsplats som är en skola med ca 600 elever. De hade ingen el och var i stort behov av ytterligare skolbänkar och stolar till sina elever.
– Detta är också saker som vi här hemma tar för givet. Där och då ville jag göra någonting som medmänniska, säger Matthias.

Glada barn på skolrast utanför sin skola i Gambia
Glada barn på skolrast utanför sin skola i Gambia.
Matarr Mboye
Matarr Mboye bär Matthias modealster.

När Matthias kom hem till Sverige startade han FB-gruppen Brikama in my heart samt en swishinsamling, för att på så sätt bidra till människorna i Gambia. Medel som kommit från generösa kunder, vänner och familj har använts till att dra in elektricitet i hela skolan, laga bilar, skolavgifter, skolmaterial samt skoluniformer.
– Även vänner som var skeptiska till mitt spontana projekt i början, har gått in och stöttat ekonomiskt.

För några månader sen föreslog jag Dodou att han kunde bygga ett hönshus. Ägg som är en viktig bas i födan kunde vara ett bra komplement till den annars ensidiga maten. Dodou och hans vänner har gjutit alla betongblock för hand och byggt hönshuset.

Välgörenhetsorganisation

Idén till ett välgörenhetsprojekt har också växt fram. Matthias har berätta om sina Gambiaupplevelser för sina kunder på salongen och många har velat bidra på något sätt.
– Två av mina nära vänner och kunder, Pia Walldén och Avisa Ashrafi, har centrala roller i projektet, och handlingarna ligger och väntar på att bli godkända av både Länsstyrelsen som Skatteverket i dagsläget.

Målet med den ideella organisationen är att få in så mycket medel så att vi kan hjälpa och stötta människor i Gambia med olika projekt. Flera stora företag har redan visat intresse av att bidra och självklart vore det ju roligt om företag och privatpersoner från min hembygd vore intresserade av att hjälpa till. Man kommer kunna bidra via autogiro, postgiro och swish.
– Vi är alla människor som har samma dröm om ett värdigt och fint liv! Vi behöver också stå upp för varandra, och hjälpas åt. Vi har haft turen att födas i ett land där förutsättningarna för att få ett bra liv är väldigt stora, och det måste vi börja förstå. Alla har inte haft den turen, och då är det vårt ansvar att dela med oss av det vi fått, avslutar Matthias intervjun.

Fotnot: För mer info gå in på FB-sidan ”BRIKAMA IN MY HEART”

Fakta Gambia

Antal invånare: 2 100 570 (2017)
Huvudstad: Banjul
Ett av de mest tätbefolkade länderna i Afrika.
Ett fattigt och outvecklat land, som hamnar i bottenskiktet på FN-organet UNDP:s lista över mänsklig utveckling.
Ekonomin är baserad på jordbruk. Jordnötter dominerar exporten. Turismen är viktig, samt pengaförsändelser från gambier som arbetar utomlands.
Biståndsberoendet är stort.
Källa: Utdrag från Landguiden på nätet

Text & foto:
anita@espressomedia.se
Samt privata foton

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x