Espresso – Din lokala tidning

Mattias i Japan

Hur hamnade du där? Intresset för Japansk kultur har nog funnits sedan jag var barn, men det var först när jag började läsa kvällskurser i japanska och japansk kultur som intresset växte. Jag studerade ursprungligen till högskoleingenjör inom Byggteknik på Växjö Universitet (Numera Linnéuniversitet). In på mitt tredje år såg jag en annons om japanska kvällskurser och bestämde mig för att prova på. Efter att studerat ett halvår bestämde jag mig för att åka på utbyte till Ryukoku Universitet i Kyoto för att få känna på hur det verkligen är. Där stannade jag i 1,5 år. Under viss tid reste jag mycket, oftast för att titta på traditionella tempel och hus. Efter att jag åkt tillbaka till Sverige och tagit min examen kände jag att jag ville lära mig mer om japansk husbyggnad. Därför beslöt jag mig för att ta magisterexamen inom traditionell arkitektur på Kyoto Universitet vilket varade i två år. Med nästan fyra år av mitt liv tillbringat i Japan, mestadels spenderat till japansk kultur och husbyggnad kändes det naturligt att söka jobb inom den japanska byggbranschen.  

Vad gör du?

Jag jobbar som arkitekt på ett företag i Saitama. Företaget heter Polus och bygger traditionella och även moderna hus i trä.    

Hur ser livet ut (vardag och fritid)?

Torsdag-måndag jobbar jag. Mina arbetssyslor är huvudsakligen att skapa husritningar, presentationsmaterial som ska visas för kunder, kontrollera att husritningar är skapade enligt japanska byggnormer osv. Tisdag-onsdag är jag ledig. På fritiden reser jag fortfarande ofta runt för att titta på traditionella hus och andra intressanta byggen. Annars umgås jag med flickvän, vänner, och spelar lite golf med arbetskollegor emellanåt.  

Hur länge har du tänkt stanna?

Som det ser ut just nu har jag tänkt stanna och bilda familj här.  

Vad händer härnäst?

De närmaste åren blir det att fokusera på jobbet.  

Vad händer i framtiden?

Inom tio år har jag som dröm att ha byggt klart mitt eget hus.  

Fakta om Mattias:

Jag heter Mattias Camitz, är 26 år gammal och kommer från Osby. Mina fritidsintressen är att spela golf, resa samt umgås med flickvän och vänner. Jag är en positiv och glad kille som inte tvekar att skoja när det finns möjlighet.  

Fakta om Saitama:

Saitama provins med sju miljoner invånare ligger precis intill Tokyo och är Japans femte största provins mätt i population, fast det är en av de minsta provinserna mätt till ytan (4000 km2, ungefär en tredjedel av Skåne). Saitama är mest känt i Japan för deras Bonsaiträd-by med hundratusentals Bonsaiträd samt ett tågmuseum.  

Fakta om hur man får ett liknande jobb:

Det finns en jobbsökningsprocess som börjar i mars varje år. Det är olika från bransch till bransch men mellan mars och juni brukar man fördjupa sig i olika företag genom att delta i respektive företags seminarium. Under denna period lämnar man även in sin ansökan. Mellan juni-november får man sedan svar och blir eventuellt kallad till intervjuer och för att skriva prov (Vilket kan vara upp till 12 intervjuer per företag). Klarar man alla intervjuer och prov så får man jobbet! Alla intervjuer och prov är olika beroende på vilken bransch och vilket företag man söker. Det är en jätteprocess och kan vara knepig att förstå på egen hand men http://www.rikunabi.com/ är en väldigt bra sida som jag använde mig av. Att kunna japanska är ofta ett krav men det finns även stora internationella företag som inte kräver japanska kunskaper. [dt_slideshow width=”1200″ height=”500″ posts=”mattias” /]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x