Espresso – Din lokala tidning
Matts Persson får pris

Matts Persson – En hjälte i det tysta

VARDAGSHJÄLTAR. I Glimåkra finns det sedan lång tid tillbaka en riktig vardagshjälte. Han heter Matts Persson och hjälper på eget initiativ till med att hålla rent och snyggt i samhället. Matts har p g a sjukdom fått amputera sitt vänstra ben ovanför knät, och tar sig därför runt med hjälp av sin permobil. Trots detta gör han en behjärtansvärd insats som alla har glädje av.

Lions Club Östra Göinge diskuterade detta och ville visa Matts sin uppskattning. Ingrid Sigvardsson från Lions tog kontakt med Matts för att få veta mer, och de bestämde att de skulle träffas vid bussterminalen i Glimåkra. Det Matts inte visste var att det fanns ytterligare representanter från Lions på plats, Jan-Olof Karlsson och Ronny Nilsson, samt journalister från lokalpressen. Han sade:
– Vad har du hittat på Ingrid? Jag skall aldrig mer prata med dig!

Håller rent
Matts goda gärning är att han i stort sett dagligen åker från Ica Nära vidare ner till området vid Prästängen och sedan via Storgatan upp till det stora nya området som idag benämns Trollacenter. Under sin resa plockar han med hjälp av en ”snigelplockare” upp skräp, fimpar, burkar, flaskor med mera. Saker som han tar med sig och lägger på rätt ställe. Han bistår Lions insamling av burkar/flaskor genom att lägga detta i deras insamlingskärl.
Matts kan inte förstå att folk slänger skräp där de står och går. Han undrar hur det ser ut hemma hos dem. Gör de likadant där med fimpar och papper? Ser han när folk slänger saker säger han till dem. De flesta plockar då upp efter sig, men en del säger ”gubbajävel” och fortsätter.

Riktig vardagshjälte
Matts Persson rapporterar till kommunen eller till polisen om han upptäcker skadegörelse mm. Han är verkligen en vardagshjälte!
När Lions berömde honom för hans gärning och plockade fram en stor check som visade att de vill ge honom 3 000 kr som ett litet bevis på klubbens uppskattning blir han överraskad, glad och faktiskt lite tårögd.
– Menar ni detta? Får jag 3 000kr? Jag lovar att fortsätta prata med dig Ingrid.
Kommunen behöver sällan plocka skräp i Glimåkra på grund av den insats Matts Persson gör på helt frivillig väg. Det enklaste hade dock varit om folk lärt sig att ta med sitt skräp till rätt ställe.
När Matts hämtat sig efter överraskningen och torkat bort glädjetårarna tar han med den stora checken, tackar ännu en gång, och sätter full fart hem för att sätta den på hedersplats.

Text och foto: Lions Club Östra Göinge

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x