Espresso – Din lokala tidning

Med passion för vård och omsorg

Annika Andersson
Den 1 augusti i fjol tillträdde Annika Andersson från Osby sin nya spännande roll som omsorgsdirektör i Helsingborgs stad. Där är hon övergripande chef med ansvar för ca 3500 medarbetare, och ca 6000 omsorgstagare.

Annika har bott i Osby kommun i hela sitt liv, och är uppväxt i Killeberg. Idag bor hon med man och två barn, samt hund och katt i ett villaområde i Osby. När Annikas karriär inom vård- och omsorg kommer på tal så påpekar hon att hon aldrig haft någon medveten karriärplan.
– Men min kontakt med äldreomsorgen inleddes som 17-åring då jag fick sommarjobb på Bergfast i Lönsboda genom en kompis mamma, berättar Annika.

Efter gymnasiet utbildade hon sig till undersköterska, med tanke på att bli sjuksköterska. Men sjukskötersketanken övergav hon ganska snabb. Efter några år i äldreomsorgen i Lönsboda utbildade hon sig istället till arbetsterapeut.

Mestadels arbetade Annika som arbetsterapeut inom primärvården och återkom efter några år i landstinget som kommunanställd arbetsterapeut. I Lönsboda så klart.
– Efter några år fick jag frågan att ta över som områdeschef efter Eivor Nilsson. Det var 20 år sen nu och då var det helt nytt för mig att gå in som chef, en utmaning! 2008 lämnade jag Osby kommun och började som verksamhetschef i Kristianstad kommun. Efter fyra år där tillträdde jag som förvaltningschef i Hässleholm. I fjol blev jag lockad till Helsingborg, säger Annika som tycker att alla arbeten varit fantastiska.

Hur ser arbetet ut för dig som omsorgsdirektör?
– Det blir många möten i olika konstellationer. Jag vill också att både mina chefer och jag själv är ute i verksamheterna för att få förståelse för behov och utmaningar. Det skapar förtroende hos de anställda och förhoppningsvis fattar jag klokare beslut.
– Jag skall verkställa politikernas ambitioner och jobbar nära min ordförande och nämnd. En del av arbetets utmaning är att hålla en hög nivå och vara den bästa leverantören av vård till kommunens invånare. Att skapa engagemang hos de anställda är en del i det. Internkommunikation och transparens åt alla håll är jätteviktig, menar Annika.

Annika har en tydlig passion för sitt arbetsuppdrag. Målet är att förvaltningen ska ligga i framkant på riktigt till 2022 och att kunna bidra till ett värdigt liv och skapa välbefinnande för de helsingborgare som behöver en vård- och omsorgsinsats.

Utöver arbetet är hon regional ordförande för VO-College i Skåne, där uppdraget går ut på att hitta lösningar och samverkan mellan kommunerna i Skåne för att klara kompetensförsörjningsutmaningarna.
– I framtiden behöver vi hitta andra vägar för att kunna bistå den åldrande befolkningen. Vi har ett ansvar gentemot invånarna i Skåne; vi måste lära oss att samarbeta istället för att både skylla på, eller hänvisa till, varandra, fortsätter Annika.

Vem är privata Annika?
– Eftersom jag arbetar mycket så är det skönt att vara hemma med familjen. Annars har vi barnens aktiviteter där vi föräldrar båda är engagerade, följer med, stöttar och skjutsar till matcher. Vi har fritidshus i Blekinge där vi är ofta och fyller på med energi.
– Sen tror jag att jag är rätt omtänksam och försöker ordna så att allting här hemma blir så bra som möjligt för familjen.

Till slut, vad gör du om 10 år?
– Ja, det är frågan. Bor vi kvar i Osby, är jag kvar i Helsingborg? Det blir som det blir. Barnen lär vara utflugna och säkert har jag gjort någon förändring men det är svårt att säga vad, avslutar Annika.

Text och foto: anita@espressomedia.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy