Espresso – Din lokala tidning

Medvind utsett till Årets Kooperativ i Skåne

Sedan över tjugo år erbjuds personer som står långt från arbetsmarknaden meningsfull sysselsättning hos det sociala företaget Medvind i Glimåkra. Nu har Medvind uppmärksammats av Coompanion Skåne som har utsett företaget till Årets kooperativ i Skåne. 

–  Detta kooperativ får anses vara en pionjär. Under de tjugo år som de funnits har de visat att det finns en långsiktighet som ger trygghet. Samtidigt har de hela tiden följt sin tid, utvecklats och arbetat enligt de kooperativa principerna som bland annat innebär delaktighet i verksamheten. Det är några av anledningarna till att vi har utsett dem till Årets kooperativ i Skåne, säger Olof Eriksson, VD på Coompanion Skåne. 

Medvind startades 1997 av tre pappor som hade barn med funktionsnedsättningar. För att barnen skulle ha meningsfulla arbetsuppgifter började man med enkla arbetsuppgifter som prismärkning. Andra grupper som står långt från arbetsmarknaden har efter hand kommit till i företaget och ca 200 personer har haft sysselsättning genom åren. Ca 20-25 personer har fast anställning på Medvind idag och ytterligare 10-15 personer praktiserar eller arbetstränar genom företaget. Många av de personer som passerat har fått andra anställningar och Medvind är med andra ord en stor och viktig arbetsgivare i Östra Göinge kommun. 

– På Medvind ska alla känna att de får arbeta i sin takt, utifrån sin förmåga. På så sätt kan individerna bygga självförtroende och social kompetens. Här är de en del av samhället och bidrar genom sitt arbete till samhällets utveckling parallellt med att de utvecklas som individer, säger Åse Mathisen Larsson, vd för Medvind sedan knappt ett år. 

I den stora affärslokalen där Medvind har sin verksamhet säljer de bland annat lagerutrymme, paketerar kryddor och tusentals påsar med babysaker som delas ut till nyblivna föräldrar på BB. Dessutom hyr Medvind ut personal till Ikea och utför mindre arbeten till företagen i närområdet. Omsättningen är idag cirka 10 miljoner. Medvind har även avtal med kommunen om sju platser inom daglig verksamhet. 

En ära

Priset kommer att delas ut i Malmö under den kooperativa veckan, vecka 47. Glädjen och stoltheten är självfallet stor på kooperativet.

– Att Medvind utsetts till Årets kooperativ i Skåne är självklart en ära och jätteroligt! Att ett socialt företag uppmärksammas på detta sätt är jätteviktigt för långsiktig och hållbar utveckling. Medvind är en stor arbetsgivare i Östra Göinge kommun som gör stor samhällsnytta genom att sysselsätta människor som av olika anledningar står utanför arbetsmarknaden. Vi erbjuder ekonomiskt fördelaktiga tjänster till andra företag inom bland annat lagerhållning, packning, sortering, prismärkning med mera. Självklart hoppas jag att denna utnämning skapar intresse och att fler företag i närområdet hör av sig och blir intresserade av vad vi har att erbjuda, kommenterar en glad VD Åse Mathisen-Larsson.

Text: jessica@espressomedia.se

Årets kooperativ i Skåne

Är ett evenemang som hålls årligen för att uppmärksamma kooperativ som verksamhetsform. Coompanion Skåne tittar dels på den ekonomiska hållbarheten, dels på de kooperativa värden som finns integrerade i verksamheten. 

Årets kooperativ i Skåne deltar i den riksomfattande tävlingen Årets kooperativ. Segraren i den tävlingen utses i november.

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy