MAT. Här kommer ett förslag på en trerätters meny till vardags eller fest. Börja lämpligen med en rensning i grönsakslådan. Komplettera med grönsaker från trädgårdslandet och det som fattas kan du säkert finna hos din lokala handlare. Rabarberkakan kan du med fördel göra i god tid samt frysa in.
Smörgåsbakelse 5 bitar
Kavringsskivor eller några landgångsbröd
Fyllning:
En (1) matjessillfilé
Ett ägg, hårdkokt
En liten gul lök
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
½ dl dill
Svartpeppar nymald
Garnering:
100 g färskost
1 liten rödlök
dill
gräslök
Ta ut 10 st rundlar ur brödet. Finhacka matjessillen, ägget, dillen och den gula löken. Blanda därefter ner detta med majonnäsen, crème fraichen och krydda efter smak med svartpeppar.
Portionera ut blandningen på 5 av rundlarna. Bred ett lager med mjukost på övriga 5 rundlar och placera dem över blandningen.
Garnera med rödlöksringar, finhackad dill och gräslök. Avsluta med en liten dillkvist.
Ugnsrostade rotfrukter med fläskytterfilé för 4 portioner
600 g fläskytterfilé
Salt
Vitpeppar
Smör och rapsolja
400 g potatis
150 g av vardera: morötter, palsternacka, rotselleri, kålrot och purjolök
1 st rödlök
2 st vitlöksklyftor
10 – 15 st kvisttomater
2 krm rosmarin
2 krm timjan
4 msk rapsolja
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Sätt ugnen på 200 grader. Stek filén i en stekpanna så den får lite färg. Lyft över filén i en ungsäker form, gärna samma som du sen ska ha rotfrukterna i. Sätt in i ugnen tills innertemperaturen är 67 grader. Ta ut och linda in filén i aluminiumfolie och låt vila.
Under tiden som filén tillagas skalas och delas rotfrukterna i bitar på cirka 2×2 cm. Klyfta rödlöken. Grovhacka vitlöken. Strimla purjolöken. Lägg allt i formen, tillsätt kryddorna samt oljan. Blanda väl. Sätt in i ugnen när filén är klar. Rör om efter 20 minuter. Lägg samtidigt dit kvisttomaterna. Fortsätt laga i ytterligare 20- 30 minuter. Låt filén vara med i ugnen de sista 10 minuterna.
Rabarberkaka, ca 20 bitar
3 ägg
360 g strösocker
200 g smält smör
480 g vetemjöl
1 msk bakpulver
2 krm vaniljsocker
4 dl mjölk
1 liter skivad rabarber
0,5 dl pärlsocker
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg, socker och det smälta smöret pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd sedan ner det i smeten.
Rör i mjölken och häll sedan smeten i en bakpappersklädd form/plåt på 30×40 cm. Skiva därefter rabarbern och fördela bitarna och pärlsockret över smeten.
Grädda i nedre halvan av ugnen i ca 30 minuter.
Låt kakan svalna och skär den i bitar samt servera med vaniljsås eller vispad grädde. Den är perfekt för att avsluta denna Meny till vardags eller fest.
Går bra att frysa in.
Text: Sune Malm, Husmanskostens Vänner
Här läser du fler recept från Husmanskostens Vänner.