Espresso – Din lokala tidning
pexels andrea piacquadio 3753009

Mer än hälften av Skånes pensionärer är oroliga för sin ekonomi

Ekonomin oroar hela 52 procent av pensionärerna i Skåne, visar en medlemsundersökning från PRO, Pensionärernas riksorganisation. Kvinnors allmänna pension är i genomsnitt 84 procent av männens och fler kvinnor än män är också oroliga.

– De här siffrorna gör mig både ledsen och arg. Det blir nu allt tydligare att skenande mat- och elpriser både försvårar för pensionärer att få ihop ekonomin och att det i sin tur skapar oro hos många, säger Åsa Lindestam, ordförande för PRO.

Många nyblivna pensionärer får idag ut mindre än hälften av den lön de tidigare haft i inkomstpension. PRO driver därför frågan om att den allmänna pensionen måste höjas genom att inbetalningarna till pensionssystemet ökar.

– Alla måste kunna leva på sin pension. Allt för länge har det lappats och lagats i ett pensionssystem som inte levererar vad som utlovats och nu ser vi konsekvenserna av det. Det är hög tid att hela pensionssystemet ses över, menar Åsa Lindestam.

En särskild situation har just nu de cirka 14 360 personer i Skåne som är födda 1957 och som alltså fyllt 65 år under 2022. I samband med att riksdagen i maj beslutade om att höja pensionsåldern bestämdes också att åldersgränsen för den lägre skatten på pension skulle höjas. Många 1957:or hade då redan gått i pension eller meddelat sin arbetsgivare om pensionering. 

– Det är helt orimligt att den här årskullen ska ha en egen skattetabell som innebär att man kan få betala upp till 2 000 kronor mer i månaden i skatt. Informationen om det här har varit alldeles för dålig och drabbar den här gruppen hårt och vid en väldigt dålig tidpunkt, säger Åsa Lindestam.

Om Pensionärsbarometern:

PRO:s Pensionärsbarometer undersöker allmänhetens och de egna medlemmarnas syn på viktiga frågor för pensionärer. Den webbaserade undersökningen till medlemmar i åldern 65 år och uppåt genomfördes under 30 september–6 oktober 2022. 3 326 personer över 65 år i Skåne svarade på frågan med följande resultat. Avrundning kan göra att summan av svaren inte blir 100 procent.

Hur orolig är du för din ekonomi?
Mycket orolig: 13 procent
Ganska orolig: 38 procent
Inte särskilt orolig: 38 procent
Inte alls orolig: 9 procent
Tveksam, vet ej: 1 procent

Maire Näslund

PRO:s presstjänst

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x