Espresso – Din lokala tidning

Mer om Ekobyn

Ekobyn
Arbetet med ekobyn Solängen i Glimåkra rullar vidare. Första november fick vi besök av två arkitektstuderande från arkitektutbildningen i Lund, eller faktiskt ända från Indien!

Zahabia Gandhi kommer från södra Indien och Julio Fernandes Amodia från Spanien. Båda hade letat på nätet efter möjlighet att få avsluta sina studier med en masteruppsats i energieffektivt byggande. Vi träffade kommunens representanter, Jonas Juhlin från miljökontoret samt Mikael Torberntsson och Johanna Holgersson från planavdelningen. Efteråt körde vi runt i hela Glimåkra med omnejd för att ge dem en känsla av trakten. Som Julio sade: ”Solängen blir med sitt läge en länk mellan landet och byn.”

1 oktober godkände styrelsen i Glimåkra utveckling, byalaget, förslaget till nytt utredningsdirektiv, ett tredelat dokument för arkitekter, VVS och energi. De två första ligger som förslag till masteruppsatser på Lunds universitet, Arkitekt- resp. Ekosystemteknikutbildningen medan energikonstruktion ligger på Halmstads universitet.

Vi har gjort en nystart med ett mer uppstyrt projekt. Som handledare inom arkitektarbetet har vi fått professorn Marie-Claude Dubois, även verksam hos White arkitekter. Som lokal controller har arkitekten Krister Wall lovat finnas som resurs. Några byggmaterialtillverkare vill vara med i projektet för att lära sig.

Nästa steg är att jag den 20 nov. kl. 18.00 kommer att berätta om: ”Ekoby, från idé till färdigt hus” på biblioteket i Hässleholm. Träffen ingår i ”Hållbara Hässleholm”.

Alla är välkomna!
Ingemar Arvidsson

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy