Espresso – Din lokala tidning
Miljövänlig vårstädning

Miljövänlig vårstädning

MILJÖTANKAR. Visst får man en känsla av att vilja städa lite extra när våren börjar närma sig? Alla flaskor med olika medel för olika delar av huset måste fram; eller kan man använda sig av mer naturliga produkter? Självklart kan man det. Det finns många alternativ som jag säkert kan återkomma till en annan gång. Här kommer det att handla om ättika och bikarbonat.

För en miljövänlig vårstädning kan du utgå från ättika och bikarbonat. Toastolen rengörs enkelt genom att hälla i en skvätt med 24% ättika och låt verka, gärna över natten. Skrubba sedan rent med borsten.

Gör egen allspray

Blanda till ett allspray genom att fylla en tom sprayflaska till en femtedel med ättika resten med vatten och tillsätt sedan ett par droppar diskmedel. Fungerar framför allt på fönsterytor och duschväggar men även på övriga ytor. Dock ska man inte använda ättika på natursten.

Fläckrengöring

Bikarbonat blandat med lite vatten blir en pasta som är effektiv för att ta på fläckar innan tvätt, putsa upp vita sneakers med eller rengöra kakelfogarna. Att bara strö bikarbonat i botten på sophinken förhindrar lukt, fungerar också att strö i botten på din termos och sedan hälla på kokhett vatten för att efter en kvart skölja ur.

Rengöra vasken

Genom att kombinera bikarbonat och ättika får man ett effektivt och giftfritt sätt att rengöra vasken. Strö bikarbonat i vasken och häll sedan på ättika. En kemisk reaktion uppstår och det bubblar och fräser lite. Låt verka och skrubba sedan bort med en tvättsvamp. Gör på samma sätt med stopp i avloppet men istället för att skrubba häll på en kanna kokande vatten.

Upprepa regelbundet

När man använder naturliga rengöringsmedel och metoder kan man kan behöva upprepa dem och det är bra att göra det regelbundet så att det inte går för lång tid mellan gångerna. På köpet får man ett giftfritt hem fritt från frätande syror och alkalier, lösningsmedel med mera. Man slipper också betala för stora mängder vatten som ingår i de konventionella produkterna. Mängden farligt avfall minskar och vattenreningen underlättas.

Vill du fortfarande inte använda ättika och bikarbonat se åtminstone till att använda produkter som är miljömärkta med Svanen eller Bra miljöval.

Text: Veronika Ekstrand, Miljö- och avfallskonsult

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x