Espresso – Din lokala tidning
hackaton5

Minecraft på schemat

SKOLA. Att bygga ett hållbart samhälle från grunden är en utmaning värdig en värdsledare. På Parkskolan i Osby har  femteklassarna tagit sig an uppgiften genom Skolhackaton. Espresso träffade klass 5E inför regionfinalen i Lund i Februari. En final som slutade med seger för Parkskolan.

– Joes! Nu blev alla utkastade….
Det är helt klart nerver i luften när klass 5E finslipar sitt mästerverk inför sista inlämning till regionfinalen i Skolhackaton. Det som börjat med skisser på papper har omarbetats och gjorts till verklighet – eller ja, i alla fall nära nog – i en miljö som många rör sig obehindrat i sedan innan.
Joes Bjerg är lärare på Parkskolan och den som tagit initiativet att anmäla femteklassarna till Skolhackaton. Han startar om utbildningsversionen av Minecraft och snart kommer alla in igen. – Det finns säkert de som tycker att barnen spelar tillräckligt med Minecraft hemma. Men jag måste säga att det här har varit både roligt och utvecklande för hela klassen, säger Joes.

– Skolhackaton har funnits i tre år, detta är det fjärde. Det är första gången vi är med från Parkskolan. Det är  organisationen Ung Företagsamhet som organiserar konceptet, som finns i hela Sverige, berättar Joes.
Längst fram i skolsalen ser man hela samhället på en storbilds-skärm. I sin laptop jobbar varje elev med sin specifika del.
– Både på NO- och SO-lektionerna har vi läst som hur ett samhälle byggs upp. Vad klimatförändringarna innebär och hur vi kan minska vårt avtryck, säger Joes.
– När alla jobbar tillsammans i ett gemensamt projekt där var och en gör sin del så kan varje person hitta sin plats.  

hackaton1

Och vilken värld det kan bli om femmorna får bestämma. Cirkulära system som tar vara på både energi och utsläpp, odlingsytor för närproducerad mat – inte minst märker man glädjen i att fylla de där ursprungliga skisserna med lek och liv. Varför finns det så få bensinmackar som har en pool på taket!
Både klass 5D och 5E från Parkskolan tog med sina samhällen till Lund för att delta i regionfinalen den 8 februari – och kom hem till Osby med en seger!
– Alla har jobbat fantastiskt med det här och det är imponerande att se vad de har lyckats bygga upp. Det har gett klasserna mycket glädje, och det är kul att se hur alla har jobbat tillsammans. Jag tror att de har lärt sig väldigt mycket på vägen, säger Joes Bjerg.

Text&Foto:
Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x