Espresso – Din lokala tidning
Engångsprodukter för mat och dryck

Minska på engångsprodukterna

MILJÖ. Något jag har tänkt på ett tag är hur lätt och accepterat det har blivit att ha med sig sin egen mugg för påfyllnad av dryck hos de flesta försäljare. Hurra tycker jag!

Nästa steg borde vara att det gällde även för mat och andra varor. Till exempel när vi handlar på pizzerior, thaimatställen, gatukök, snabbmatställen och liknande eller i delikatess- och specialbutiker. Tänk att ha möjligheten att komma dit med sina egna behållare och få maten eller produkten direkt i dem. Jag har provat men än så länge mest blivit bemött med nekande svar. De säger att det inte går på grund av hygienregler. Men om jag tar ansvar själv så borde det väl vara ok? Speciellt nu när bland annat Livsmedelsverket har gått ut med ett förtydligande. Där de dock säger att det är upp till restaurangen/caféet/butiken att säga nej om de vill. Men det finns heller ingen lag som säger att de inte får säga ja. Jag hoppas att det blir mer vanligt och ok att ta med sig sina egna behållare. Om det så handlar om att köpa lösviktste, ost i delikatessen, fika på konditoriet, pizza eller hamburgare.

Varför ska vi då hålla på med detta? Jo, vi behöver minska på engångsartiklarna. Globalt och så även i Sverige har plastavfallet ökat dramatiskt. Det är också något som har uppmärksammats speciellt kopplat till våra hav och vattendrag. Det kommer att ske förändringar i och med lagstiftning från EU angående engångsprodukter i plast. Men vi behöver gå till en minskning, inte bara byta ut engångsplast mot engångspapp eller något annat material. Engångsmaterial kommer alltid att behövas inom vissa områden, till exempel vården, men då desto viktigare att se till att få bort dem där vi faktiskt klarar oss utan dem.

Som konsumenter har vi makten att visa för försäljare och lagstiftare att det är allvar och att vi förväntar oss lagar och regler för att minska engångsprodukterna och säkra en bättre jord för oss alla.

Så hjälp mig nu och börja ta med egna behållare vid inköp av de varor där det är möjligt. Ju fler vi blir som efterfrågar desto mer troligt att ändring kommer att ske!

Veronika Ekstrand, miljö- och avfallskonsult

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy