Espresso – Din lokala tidning
Image default

Moa satsar helhjärtat på keramiken

HANTVERK&KURSER. Moa Mejstad bytte Malmö mot livet på landet, och har nu startat upp en keramikverkstad utanför Tyringe. Just nu hittar man hennes keramik i en gästutställning på FCT i Tyringe. Vi hälsade på i hennes studio, där hon håller kurser i keramik för alla åldrar.

– Jag började tidigt med kermaiken, och efter gymnasiet studerade jag till keramiker på Capellagården på Öland, berättar Moa Mejstad .

I dag driver hon företaget Träd och lera på gården i Skogsby utanför Tyringe dit familjen flyttade för lite mer än tre år sedan.

– Vi ville ut på landet och hittade hit. Planen är att vi ska anlägga en skogsträdgård, och vi har redan börjat odla grönsaker för husbehov. 
Keramikstudion har jag byggt upp i ett gammalt stall som en gång har flyttats hit från Tyringe. Det har blivit jättefint, och sedan i höstas är jag i full gång med kursverksamheten, berättar hon.

Barnsligt kul

Och visst har vi en kreativ barnskara på plats även vid Espressos besök. Är man mellan fyra och åtta år är det uppenbart att drejskivan, som nog kan ge många vuxna lite prestationsångest, inte är något att skrämmas av.

Små händer hugger snabbt tag i leran och med Moas stadiga vägledning sitter snart klumparna stadigt centrerade i skivans mitt.

– Lite mer vatten behöver du, och så sänker vi farten lite, guidar Moa. 

Sedan är det bara fantasin som sätter gränserna för vad som kan formas.

– Det är väldigt kul att jobba med lera tillsammans med barn. Ber man dem att göra sitt favoritdjur så blir det oftast fantastiska kreationer. Med lera är det just det direkta som alltid har lockat mig. Det går snabbt att forma den, och oftast har du inga verktyg mellan dig och materialet.

Långa kurser och workshops

När skogsträdgården är på plats och kunskaperna har förfinnats är tanken att Mejstad Träd och Lera ska bedriva kurser i både keramik och trädympning. 

– Jag har även utbildat mig till landskapsarkitekt, och vill hålla liv i den delen. Men just nu är det lera som är i fokus.

– Jag håller både längre kurser för den som är intresserad, och kortare workshops vid enstaka tillfällen. Bland annat där vuxna och barn kan komma tillsammans och lära sig olika tekniker. Det finns många sätt att ta sig an keramik – drejning, kavling, ringling – beroende på vad man vill åstadkomma och vilken sinnesstämning man är i, säger Moa.

Unika föremål på FCT

Det egna skapandet, som Moa just nu visar en glimt av på Förmedlingscentralen i Tyringe (pågår till den 10 december) ligger långt ifrån serietillverkning.

– Jag gillar att göra bruksföremål, men är inte alls intresserad av att sitta och göra samma sak hela tiden. Föremålen får gärna hänga ihop, men jag vill att alla ska vara unika.

Text&Foto:Erik@espressomedia.se 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x