Espresso – Din lokala tidning
dsc2536

Möten och avskildhet på Rallarhustruns

BESÖKSMÅL. Längs vandringsleder med lugnet runt knuten. Frida och Martin Wainult bytte jobb inom kommunikation och IT mot att driva hotell i södra Hässleholm. Efter renoveringar och en hel del nya lärdomar de två senaste åren står nu paret redo inför sin första hela säsong med Rallarhustruns Veranda & Logi.

– Till påsk är alla välkomna att testa restaurangen, säger Martin.

– Det kanske var lite av en 40-årskris, säger Frida Wainult när vi slår oss ned i huvudbyggnaden som snart kommer att iordningställas som café och restaurang.

”Hjälp – vi köpte ett hotell” står skrivet på firmabilen och det har varit mycket jobb med att ställa i ordning den gamla kursgården till en verksamhet som paret hoppas ska locka både turister och Hässleholmare.

– Förra sommaren blev vi klara med renoveringen av de första sex hotellrummen. Vi hade bra snurr under de veckor vi hann ha öppet och ser fram emot första sommaren då vi kan ha öppet hela säsongen.

 dsc2453
Förutom turister hoppas Martin och Frida på att locka konferensgäster till Rallarhustruns. Varje rum
har sin egen stil när det gäller färg och ljussättning
 dsc2507

Uppbyggnad och inredning har skett till stor del med återbrukat material och kulturfärger. Köket i boendelängan kan disponeras av hotellgästerna.

Tittade på flera ställen

Rallarhustruns ligger i Lunnahöja, söder om Hässleholm. Även om Frida och Martin tittade på ställen att driva på flera olika platser var valet som gjorde att de hamnade här väl genomtänkt.

– Vi har några olika målgrupper som vi hoppas på – till exempel unga människor från Köpenhamn kan ta tåget till Hässleholm, vandra över Hässleholmsåsen och övernatta här innan de går vidare till Sösdala, och sedan tar tåget hem igen. Multilevel zipline ligger alldeles i närheten och Hovdala­området är inte långt bort, säger Frida.

Byggt med återbruk

Den ena längan som rymmer sex rum i olika stil och ett gemensamt kök för gästerna känns inbjudande med sin golvvärme när kylan hänger kvar ute.

– Vi visste att det skulle bli mycket att göra – det här huset var fuktskadat i grunden och vi fick blåsa ut hela insidan. Vi gillar att hamra och spika, och när väl snickaren hade hjälpt till med det första rummet kunde vi göra det mesta själva, säger Martin.

– Anläggningen är en gammal kursgård som har tillhört nykterhetsrörelsen, innan oss var det ett annat par som drev den i tio år. Stilen hade en åttiotalsprägel som behövde uppdateras, konstaterar Frida.

– Vi har så långt det går använt oss av återbrukad inredning och miljöriktiga material – sängarna är egentligen det enda som är nyinköpt. Varje rum har sin egen prägel genom färgval eller ljussättning, och jag som växte upp med boken Loranga, Mazarin och Dartanjang har äntligen fått inreda en guldtoalett, precis som de gjorde, skrattar Frida.

 dsc2471
Frida och Martin Wainult lämnade sina kontorsjobb och driver nu eget hotell med närhet till Skåneleden.

Inspirerat av lokal historia

På vägen upp till hotellet åker besökare under järnvägen – en faktor som påverkat både bygdens historia och valet av namn till verksamheten.

– Historien om rallarhustrun kommer från en lokal hembygdsbok som har varit mycket inspiration. Här i trakten bodde för längesedan ett par som var fattiga och fick försörja sig genom att jobba på andras gårdar. Mannen fick jobb som rallare och försvann längre och längre bort längs järnvägen, tills han en dag inte kom tillbaka. Rallarhustrun gjorde det bästa av situationen och öppnade upp sitt hus som logi för resenärer längs den nya järnvägen och de gamla handelsvägarna som alltid varit väl befolkade här i trakten, berättar Frida.

Möten och avskildhet

Tanken är att Rallarhustruns Veranda & Logi ska vara både en oas för resenärer och ett utflyktsmål för alla som bor i området.

– Vi har själva alltid gillat att resa och träffa olika människor – nu vill vi skapa en plats för möten. Vi märkte också att de gäster som kom förra sommaren verkligen söker efter lugnet och avskildheten, vilket vi också kan erbjuda här, säger Frida.

– Bland de vanligaste sökorden när tyskar letar boende är ”ohne Nachbarn
(utan grannar), konstaterar Martin.

Vid espressos besök är värmen ännu inte påslagen i receptionsbyggnaden, men till påsk välkomnas gäster till restaurangen med ett varmt mottagande.

– En pizza och en öl kanske kunde smaka, säger Martin.

text&foto: erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x