Espresso – Din lokala tidning

Motion plus positiva tankar

Jag har varit inne på detta tidigare, nämligen att du själv påverkar hur du mår genom dina val och ditt sätt att tänka.

Jag läste en intressant bok i veckan om hur man skapar en hälsosam kropp utan inflammationer. Inledningsvis handlade den om att göra bra kostval. Det du stoppar i dig är så klart väldigt viktigt för hur du mår. Boken avhandlade sedan träning/rörelse som naturligtvis också är en stor del av hur du mår både på insidan och utsidan. Sedan kom författaren in på känslor. På hur positiva känslor kan förbättra vår hälsa och hur negativa tankar och känslor kan bidra till ohälsa. För oss i denna delen av världen är detta ett ganska nytt sätt att tänka. Vi har växt upp i tron att kroppen skall behandlas för sig och hjärnan och själen för sig. För mig känns det väldigt logiskt att det hör ihop och det är det jag allra mest vill förmedla till dem jag har förmånen att få träffa och inspirera till att leva hälsosammare.

På mitt jobb får vi då och då hjälpa människor som har fått ett FaR-recept (Fysisk aktivitet på Recept). Jag skickar alltid en tanke som tack till den läkare eller sjukgymnast som har skrivit ut detta. Det finns massor av undersökningar som visar att vi mår bättre av att röra oss. Det motverkar våra välfärdssjukdomar men det påverkar också hjärnan i allra högsta grad. Är man deprimerad eller känner sig nere så hjälper rörelse oss att må bättre. Om du har dålig självbild och självkänsla så hjälper rörelse dig att må bättre. Det är dock få läkare som använder sig av FaR då det tar längre tid per patient samt att det kräver en annan kunskap från läkaren (och gissar jag… ett visst intresse för träning från den som skriver ut). Det kräver också mer av den som får det utskrivet, det innebär att man själv agerarar och gör något åt sin situation. Men när man har skaffat en ny vana eller när man upplever en positiv skillnad så är känslan så mycket bättre när man har bidragit själv (mot att bara få medicin). Jag är ute på djupt vatten här, det inser jag. Så… jag kritiserar inte läkarkåren och jag kritiserar inte dem som får eller äter medicin för olika åkommor. Jag vill dock verkligen tacka och lyfta dem som även ger människor en extra puff om eget ansvar och hjälper dem att hitta egna sätt att få bättre hälsa.

Jag brukar, när jag träffar dem som fått FaR-recept, eller andra som träning är nytt för, prata mycket om känslan av att lyckas. Det är en utsatt situation att komma till en träningsanläggning där man tror att ”alla andra har koll på läget”. Här har vi som tar emot dem ett val; snabba resultat eller långsamma (hållbara) resultat. Jag blir alltid upprörd när jag på tv ser program där de ska träna upp otränade och gör det genom att ta fram piskan och låta dem kämpa tills de stupar. Vart tusan tar lusten och den goa känslan vägen då? För det är precis vad det handlar om. Lust och känsla. Om man tränar för att ”straffa sig” (vilket tyvärr är alldeles för vanligt) eller för att bara ta sig framåt då tror jag tyvärr inte att alla positiva effekter med träning infinner sig.

Så träning och positiva känslor bidrar till hälsa för kropp och själ. I mitt jobb ser jag det som min uppgift att hjälpa människor att hitta just det. Med det sagt så kan man absolut köra supertuffa pass och pressa sig till det yttersta (jag älskar den typen av träning). Skillnaden är hur det känns i dig under tiden och efteråt. Att utmana kroppen för att se hur stark, snabb och uthållig du är och fortfarande vara bästa vän med din kropp och verkligen ”lyssna” på olika signaler är fantastiskt och skapar massor av endorfiner. Att köra tufft samtidigt som du ”slår på dig själv” bidrar inte till hälsa. Att köra ett tufft pass kan dessutom vara lika meditativt som att sitta helt stilla, beroende av om du har med hela din närvaro och en positiv känsla i träningen.

Hur får man med då med känslan, glädjen och det positiva i träning? Hur gör man för att beröra hela människan? Det svåra i detta är att det oftast inte går att ”beröra” första gången man tränar. Det är snarare en känsla som kommer smygande efterhand. Man ser det ganska tydligt hos dem som hittat hem i träningen. Hos dem som känner sig stolta och glada över sin prestation. Så jag tänker att man måste hålla i, fortsätta och vara stolt och glad över varje pass man klarar av. Känslan kommer… det kan jag nästan lova.

Hela skillnaden ligger alltså i vad du tänker, inte vad du gör. Man mår bra av att tänka bra tankar. När man rör sig och tänker bra tankar så mår man ännu bättre. Ibland behöver någon i din närhet en putt av dig för att hitta sitt sätt att må bra. Vem kan du ge en puff i all välmening?

Zara Tall

Friskis & Svettis

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x