Espresso – Din lokala tidning
bil till tykarp

Motorer, minnen och människor samlas i solen

Bilträffar hör sommaren till, och när solen skiner är det många som öppnar garaget för att rulla ut på sommarvägarna med sina pärlor. Vi tog en tur till Tykarpsgrottan som varje vecka hela sommaren har fälten fyllda av allt från veteranmopeder till dollargrin. Och bakom många av bilarna finns en härlig historia.

Genom vindrutan på den röda Amazonen från 1967 hälsar vi på Ros-Mari och Sven Arne Nilsson från Tviggasjö utanför Bjärnum, som gärna tar turen till Tykarpsgrottan om somrarna. Även om Amazon i grunden är en bruksbil drar det fina exemplaret lätt till sig blickarna.

– Men jag har en som är ännu bättre, avslöjar Sven-Arne, som inom kort ska få tillbaka sin pärla som genomgått en totalrenovering.

– En Volvo Amazon från 1964, samma röda färg, men den modellen är lite sportigare, säger Ros-Mari från passagerarsätet.

– Den köpte jag när den var helt ny, och jag har ägt den ända sedan dess. Nu har den renoverats i Mala och fått ny lack i Osby – det ska bli härligt att få hem den till garaget igen, säger Sven Arne.

amazon
Vissa kör samma bilmärke i hela sitt liv. Sven Arne Nilsson har kört samma Volvo Amazon sedan han köpte den 1964. På dagens tur till tykarpsgrottan med hustrun Ros-Mari vid sin sida blev det dock Amazonen från -67 som rattades från Bjärnum till Tykarpsgrottan.

60 ÅR MED SAMMA BIL

Gamla bilar väcker nostalgiska minnen hos många. För Sven-Arne som idag är 83, har den nyfixade Amazonen varit en följeslagare under nästan ett helt liv.

– Jag var 23 år när jag köpte den, och det var den vi åkte i på första dejten när vi träffades fem år senare, säger Sven-Arne.

– Och så har vi haft två grabbar som har åkt i baksätet i hela sin uppväxt, fyller Ros-Mari i.

– Jag tyckte att Volvo var en så bra bil så jag har aldrig riktigt kunna släppa taget. Visst kostar det en hel del med motorbyte och totalrenovering, men det sitter så många minnen i den bilen, säger Sven Arne.

PILOTMÖSSA OCH TRÄSTOMME

morgan
Med sin Morgan +4 från 1986 och matchande läderjackor drog Erik och Sigbritt Nilsson från Broby blickarna till sig. Hemma i garaget står även en Opel från 1955

Från Broby träffar vi paret Sigbritt och Erik Nilsson, som precis gör sig beredda att rulla hem i sin brittiska Morgan från 1986.

– Det är så trevligt att komma ut och träffa folk på det här sättet, den här bilen är lite annorlunda och drar till sig en hel del blickar. Hemma i garaget har vi även en Opel Cabriolet från 1955, säger Sigbritt.

I sina matchande läderjackor med ullfoder och likadana gröna scarves blir paret pricken över i:et i den sportiga tvåsitsaren. Erik har pilotmössan i läder på och lyfter gärna på huven för att visa den glänsande 2 liters-motorn på 125 häster. Modellen Plus 4 tillverkades ursprungligen mellan 1950 och 1969, och återupptogs sedan i produktion 1985.

– Det är en udda bil – stommen är tillverkad i trä och klädd med aluminium. Vi brukar vara ensamma om att ha den här modellen när vi är ute och åker, säger Erik.

EN TRADITION OM SOMRARNA

Anna Axelsson driver Tykarpsgrottan tillsammans med maken Markus – bilträffarna har blivit tradition om somrarna och lockar vid bra väder massor av folk varje vecka från maj till september. – Att gruvan finns här är grunden till allt, men vi jobbar ständigt för att fylla området med olika aktiviteter hela året, berättar hon när vi träffar henne i en paus från köksbestyren.

– Vilket premiärväder – det är kul att se så mycket folk! Men jag är lite orolig för att hamburgerbröden ska ta slut.

SAAB I SOLNEDGÅNGEN

saab
Saabfolket satt tillbakalutade i solnedgången. Med det stilfulla camping-tillbehöret Toppola skulle de nog lätt kunna stanna hela natten vid Tykarpsgrottan

Mindre orolig verkar Ingvar Svensson, som tillsammans med Ann Christine Andersson och Mikael Isaksson sitter tillbakalutade i skymningssolen.

– Vi är Saab-folk, konstaterar han och visar gärna upp sin Saab 900 från 89 med det både praktiska och stilfulla tilläget Toppola – en takmonterad campingbox med plats för en mindre familj.

– Den passar flera av Saabmodellerna och tillverkades även till Ford Sierra. Vi har åkt från Skånes Fagerhult, och kommer hit till Tykarpsgrottan varje år – gärna varje vecka om vädret är bra och det inte krockar med någon Saabträff. Jag har ägt Saab i hela mitt liv, men det har hänt att jag har kört andra bilar, skrattar han.

Givetvis är det många amerikanska bilar som rullat in på gräsfälten kring Tykarpsgrottan. Bengt Svensson och Lena Olsson är redo att göra kväll och rulla hemåt med sin Ford Mustang 68.

mustang
Bengt Svensson och Lena Olsson kände att de behövde en lite mindre bil – valet föll på en Ford Mustang från 68.

– Vi köpte den förra året, säger Lena med motiveringen: Vi tyckte att det var dags att skaffa en ”lite mindre bil”.

– Det är väl på sin plats att tillägga att den förra bilen var en Cadillac, säger Bengt Svensson.

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x