Kultur/Utbildning. Du är sexton och ska börja gymnasiet. Du väljer att satsa på en utbildning som ger högskolebehörighet, men samtidigt låter dig lägga massor av tid på det du älskar och drömmer om att kunna syssla med i framtiden – musik.
Så kommer det en pandemi och sätter käppar i hjulet för upplevelsen av att möta en publik. Vad gör man? Jo, man hittar en lösning och gör det ändå!
Thilda Wimborn, William Kentner och Victor Nilsson går i ettan på HTS estetiska program i Hässleholm. Det är tystare än man tänker sig i korridorerna i J-byggnaden på HTS, där ES-programmet håller till. Hallfridur ”Haffi” Kristensson, sånglärare på programmet sedan 2013 leder oss upp till en lektionssal där vi kopplar upp oss via datorn med fem treor – Andrea Berlin, Lisbeth Johnsson, Ella Kullman, Agnes Knutsson och Anastasiya Siankevitch, som har hemundervisning merparten av veckorna under rådande restriktioner. Vi är här för att prata om Kings & Queens – ett liveprojekt som eleverna nyligen genomförde i Kulturhusets röda salong.
Popens bästa
– Det handlade om olika artister som kommer och besöker en talkshow, de deltar i en tävling där man ska utse den största inom popmusiken, berättar Ella Kullman.
Och med artistförlagor som Aretha Franklin, Elvis, Abba, Elton John, Queen och många fler blir mixen av låtar på scenen stark. Ett upp till tio musiker starkt band backar upp solister och körsångare. Det är business as usual för musikesteterna, men ändå annorlunda.
– Vanligtvis gör vi en turnévecka innan höstlovet, där eleverna åker runt på olika skolor med sina föreställningar, sedan avslutar vi med en stor show i Röda salongen. I år blev det ju lite annorlunda, men ändå något som ger en viktig erfarenhet, säger Haffi.
Praktik och teori
Eleverna på estetiska programmet läser ungefär hälften teoretiska och hälften praktiska ämnen. Utbildningen ger behörighet för att söka vidare till högskola, samtidigt som det finns mycket tid och verktyg för att utveckla sina musikaliska talanger.
– Vi utgår mycket från studion, som är väldigt fin, säger Agnes Knutsson, som har valt inriktningen Musikproduktion.
– Vi jobbar mycket med att skriva musik och göra musik på olika sätt, nyligen hade vi till exempel ett projekt där vi jobbade med syntar och hur man kan använda dem i sitt musikskapande.
Kämpade och vann
Eleverna väljer inför år två om de vill fokusera på inriktningen Musikproduktion eller Musik&Show. Just nu finns ingen tvåa på skolan, eftersom programmet under en tid var nedläggningshotat och ingen intagning skedde inför hösten 2019. Tack vare ett stort engagemang från elever, föräldrar och lärare landade budgetförhandlingarna i ett läge där en ny klass med 14 elever fick möjlighet att börja i höstas.
– Vi lade jättemycket tid på att manifestera och ordna namninsamlingar för att utbildningen skulle finnas kvar, säger Lisbeth Johnsson, som går i trean.
– Det är jätteviktigt för alla oss att det kommer fler som fortsätter med detta efter oss!
– Jag är egentligen ett år äldre än mina klasskamrater, berättar William Kentner som går första året.
– Jag ville gå här men fick söka till Kristianstad i stället. När det blev möjligt i höstas valde jag att söka till HTS igen.
Luciashow nästa
Även om mycket av undervisningen just nu sker på distans så har eleverna fått dispens att vistas på skolan för ensemblerepetitioner vissa dagar i veckan. Det är bra, för snart är det dags att inta scenen på Kulturhuset igen.
– Kommunen hörde av sig efter Kings & Queens och ville att vi gör något liknande till Lucia, berättar Haffi.
– Det blir inget luciatåg, utan ett litet paket med lite pop, lite folkmusik och mycket jul, säger Haffi.
– Vi livesänder föreställningen den 11 december, sedan finns den kvar att titta på hela julen för den som vill.
Text: erik@espressomedia.se