Espresso – Din lokala tidning
irish coffee

När man är sugen på något sött

ÄDLA DRYCKER. Händer det dig att du blir godissugen? Mig händer det ganska ofta! Men samtidig har jag bestämt mig för att inte äta godis och det är inte så svårt att låta bli, särskilt om man inte köper något. Kakor är naturligtvis ett alternativ, men oftast finns inga att tillgå. Frukt av varjehanda slag är också sött och gott men ibland krävs något annat. Något som inte ger fibrer och tuggmotstånd!

Tack och lov finns det så mycket gott att dricka som stillar gottegrisen i dig. Eftersom jag skriver om alkoholhaltiga drycker i dessa spalter så blir det dricka med alkohol i. Och då handlar det ju först och främst om vad du har hemma! Om grogg, drinkar och kaffegök har jag skrivit i andra krönikor, men den senare och dess motsvarighet teknekten kan jag likväl inte gå förbi här. En teknekt är som bekant en mugg/kopp te spetsad med en spritdryck och eftersom jag sedan tjugo år tillbaka bara dricker te är det teknekt som gäller för mig. I dess allra enklaste form är det nybryggt svart te med en skvätt vanlig vodka i. Vodka skulle jag ogärna dricka som den är men slå du en skvätt i en mugg te eller kaffe så sker under: du får en sötma. Det går säkert att förklara rent kemiskt, men jag kan det inte. Teet/kaffet blir således inte bara fylligare och godare, det får också en behaglig sötma. Vill jag ha mer sötma slår jag i en skvätt god likör, Drambuie, Grön Chartreuse och Bénédictine D.O.M tillhör favoriterna i teet. Det är definitivt inte att förstöra likören, det handlar snarare om att höja kvalitén på teet/kaffet. Cognac, rom och i nödfall en sherrylagrad whisky går också bra att slå i. Hos skottarna är whisky i teet en självklarhet. Prova och hitta din favorit.

Gillar du inte kaffe eller te så gillar du säkert chokladmjölk, varm eller kall och gärna med en klick vispad grädde med lite socker i. Med cognac i får du klassikern Lumumba, rom är också ett fullgott alternativ – lördagsgodis för vuxna. Snabbalternativet är att slå lite enkel cognac i en Pucko, en mycket spridd variant under 1960-talet. Drinken har fått sitt namn efter den kongolesiske politikern Patrice Lumumba, ett namn man ofta hörde på nyheterna runt 1960.

En annan söt kombination mellan kaffe och sprit är självklart Irish Coffee, vilket nog är världens mest kända och omtyckta kaffedrink. Den har sitt ursprung från slutet av 1930-talet men är lika uppskattad nu som då. Börja med några teskedar farinsocker på botten i din kaffemugg eller i ett värmetåligt glas, slå i ca 5 cl traditionell, irländsk whiskey, rör runt med en lång sked och slå på ditt heta kaffe. Toppa sedan med en rejäl klick lätt vispad grädde. Kvällen är räddad!

Måste det vara irländsk whiskey kan man undra? Ja, på 1930-talet och många år framåt var det viktigt eftersom skotsk whisky ofta har en viss rökighet medan irländsk whiskey aldrig hade det då. Idag finns det rökig, irländsk whiskey så nu är det viktigare att tänka på att det ska vara en mjuk och honungslen whisk(e) y för att ge den rätta smaken och känslan. Den godaste Irish Coffee jag druckit var på klassiska The Buena Vista i San Francisco, där det varje dag serveras fler än 2.000 stycken. Att se bartendern i action är en syn för gudar. Bara det är värt en USA-resa!

BENGT ARNE LARSSON

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x