Espresso – Din lokala tidning
skyddsrumskarta

Närmaste skyddsrum

Har du koll på vart ditt närmaste skyddsrum ligger? Vet du vilka alternativ som finns i din närhet som exempelvis Hässleholm, Sibbhult eller Lönsboda? Intresset för skyddsrum har med tiden näst intill försvunnit. Det har inte funnits någon anledning till att ha koll på. Men så är det inte längre.

De flesta vuxna minns fortfarande telefonkatalogen. En normalstor telefonkatalog vägde ca 7 kilo. Förutom alla telefonnummer till fast telefoni, så fanns det även kartor och massor av information från våra myndigheter. Bland annat från MSB (Myndigheten för säkerhet och beredskap). Denna myndighet bildades 2009 från delar av Krisberedskapsmyndigheten, Statens räddningsverk och Styrelsen för psykologiskt försvar. I katalogen fanns alla våra skyddsrum presenterade.

instantappsconfigpanel 1646226102335 introductioncontent texteditor 1646226101785
Här hittar du ditt närmaste skyddsrum

Telefonkatalogen hamnade på Internet 2012 och ett par år senare försvann ”gula sidorna” och därmed även hela den fysiska katalogen. Men vad hände då med informationen kring våra skyddsrum?

Idag är detta en E-tjänst som ligger på MSB.se

Sök efter ”skyddsrumskarta” och du kommer till en söktjänst där du skriver in din adress. Då får du information om alla närliggande skyddsrum beroende på hur långt ifrån du väljer. Samtliga med information om antalet som skyddsrummet är förberett för.

Vårt ansvar

Så vad händer ifall det otänkbara ändå inträffar? Först och främst är det var och ens ansvar att ha koll på vart man ska ta vägen. Du måste också ha koll på alternativen då skyddsrum kan vara fulla. Det finns ingen vägledning eller information om vart du ska ta vägen. Det finns ingen utrustning, mat eller annat. Det är var och ens ansvar att vara förberedd.

Allt fler ”Prepper”

Med den oro som idag finns, följer också en vilja att förbereda sig. En ”prepper” är en person som har koll på vad som krävs ifall olyckan är framme. Prepper har blivit en folkrörelse. Allt fler bunkrar vatten, mat, värmekällor och kunskap för att kunna klara sig i ett nödläge. Anledningen är att samhället kanske inte kan hjälpa om krisen och katastrofen kommer. Ordet prepper kommer från det engelska verbet ”prepare”, som betyder förbereda. Preppers förbereder sig för att kunna överleva en samhällskatastrof.

En kedja av rörelser

Det enda vi vet idag är att det mesta hänger ihop. Ett krig i Ukraina eller Uganda skapar en kedja av oro som i sin tur resulterar i konsekvenser. Oron kan därför vara minst lika farlig som en krigsherre i öst. Den genererar reaktioner som tvingar oss från jobb, företag att läggas ner och folk att förändra vanor. Så hur vi än gör och väljer att reagera, så är information och förberedelse en del i att fortsätta ett normalt liv. Lika lätt som kedjan får oss att bli oroliga, lika snabbt kan den få oss att bli trygga. Men under tiden så behöver det inte vara fel att ha koll på sitt skyddsrum och vara förberedd med sånt som kan behövas om el, vatten eller värme försvinner. En liten dos prepper bör det finnas hos var och en.

Johnny@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x