Espresso – Din lokala tidning
martin frs2 ma 11

Nationell naturfilmsfestival har premiär i Älmhult

NATUR/FILM. Tv-serien Fiskarnas Rike sändes på SVT under våren. Under sju år har Martin Falklind och hustrun Maria Ålander jobbat med ge en ny bild av fiskarna i våra svenska vatten – bland annat med ett besök vid Osbysjön, där den mytiska malen väckte filmteamets intresse.

– Många av scenerna ligger det veckor av arbete bakom. Malarnas parningsakt i serien var en ren lyckträff, säger Martin Falklind, som i april kommer till Älmhult för en nysatsning på en naturfilmsfestival med nationell uppslutning. 

Långt innan Martin Falklind började utrusta sig med avancerade undervattenskameror, dykutrustning och undervattensdrönare väcktes intresset för livet under vattnet.

– När jag var tre började jag fiska krabbor, och långt efter att  mina kompisar hade tröttnat så satt jag kvar på bryggan och studerade dem. I skolåldern så var jag alltid sen från rasterna för att jag var och metade i bäcken intill skolan.

Fiskarnas Rike är produkten av sju års arbete – resultatet är två säsonger med totalt sex timmars sändningstid. Den andra säsongen sändes på SVT under våren, och ger en unik inblick i både livet under våra svenska vattenytor och i hur vi människor under lång tid betraktat sjöar och hav som en oändlig resurs. 

– Både jag och min fru Maria sade upp oss från våra jobb, och bestämde oss för att göra det här. Det första året var  en tid av ångest och arbete dygnet runt, och jag upplevde att vi hela tiden misslyckades med det vi filmade. Efter en tid hittade Maria ett system där vi kunde sortera materialet enligt en tredjedelsprincip. En tredjedel blev oanvändbart, en tredjedel blev helt okej, och en tredjedel blev toppen. 

”Har killat öringar på magen”

Och med mer än tusen timmars insamlat material är det just toppen av det stora filmberget som utgör basen för Fiskarnas Rike. Där finns bland annat en episod som skildrar hur en göshane vaktar sina ägg från både en hungrig kräfta, retsamma abborrar och närgångna dykare. Som tittare är det svårt att inte förundras över hur det går att komma så nära det vilda vattenlivet utan att skrämma bort allt levande.

– Scenen med gösen krävde flera dagars arbete bara för att vänja fisken vid vår närvaro. Det är lätt att ha bilden av att fiskar bara sprattlar omkring i sjön, men många gånger har de ett väldigt tydligt mönster av var de befinner sig under olika platser på dygnet. När jag precis flyttat till Lerum som barn spenderade jag en hel sommar vid Säveån. Jag  hade fått höra att man kunde killa öring på magen om man bara lade tillräckligt med tid på att vänja dem vid mänsklig närvaro. Jag låg där med en hand i vattnet, och innan sommaren var slut hade jag nått mitt mål, så ja – jag har killat en vild öring på magen.

etta host scaled

Malen är livskraftig på ett fåtal platser i Sverige, bland annat i Osbysjön. I Fiskarnas Rike har ett ovanlig ögonblick – malarnas parningsakt – fångats på film. Tittarna får även stifta bekantskap med Anna Fohrman och Mikael Svensson från Osby, som länge jobbat med att kartlägga artens utbredning.

Osannolik fisk som det går bra för

Både gösen och malarna syns i del två av tv-programmets senaste säsong, som handlar om stora fiskar.

– Malen i Helge Å och Osbysjön är en spännande historia – både för att den har återetablerat sig i sjöarna efter att kraftverket i Hästberga rasade och för att det är en fantastisk och osannolik fisk som det faktiskt går framåt för. Mikael Svensson och Anna Fohrman som är med i programmet har lagt ner ett stort engagemang på att följa artens utbredning sedan den kom tillbaka till Osbysjön.

Malen är helt fredad från fiske på grund av sin sällsynta ställning, och att fånga två individer i en intensiv parningsakt på film var inget Martin hade räknat med. Dock – poängterar han – är just den filmsekvensen i serien inte från Osbysjön.

– Bilderna kommer från en annan plats, som jag lovat att hålla hemlig. Helt ärligt så var det en ren lyckträff att vi lyckades filma parningsakten. Inget förberedelsearbete som med gösen, vi gick i stort sett bara ner under vattnet med våra kameror och trillade rakt in ett tillfälle som blev långt mer än vi förväntat oss!

Vill visa vad som händer under ytan

Att lyfta fram goda exempel på projekt och insatser som gynnar fiskbestånden och vattnets hälsa har varit en av de stora visionerna med tv-serien Fiskarnas Rike.

– Under lång tid har vi använt hav och sjöar som en soptipp – och jag tror faktiskt att en enkel anledning till det är, att vi inte ser hur det ser ut under ytan. Miljömedvetenheten har ökat, och nu ser man så många exempel – både i det stora och i det lilla – på insatser som görs för att ställa saker till rätta. Det gäller allt från enskilda personer till fiskevårdföreningar, kommuner och regioner som börjar jobba åt samma håll. Jag hoppas ju att Fiskarnas Rike kan bidra till att fler får upp ögonen för hur det ser ut, och vad vi faktiskt kan göra. Vi har sett vattnet som en oändlig resurs, och fisken som något som inte kan ta slut. Tittar man ut över sin trädgård så kan man direkt se hur den mår, och man hugger inte ner sitt äppelträd bara för att man ska nå äpplena i toppen…

Efter arbetet med Fiskarnas Rike – ser du en hoppfull eller mörk bild av framtiden för våra vatten?

– Jag har en betydligt hoppfullare bild nu, än vad jag hade för sju år sedan. En bild av att små åtgärder faktiskt kan göra skillnad, och framför allt en stor attitydförändring. Inför första säsongen av Fiskarnas Rike var jag väldigt osäker på om det vi hade gjort var något bra – något som tittarna skulle förstå och uppskatta. Första säsongen blev en succé, och nu kan vi se att även den andra fallit väl ut. Ännu finns inget beslutat om en tredje säsong, men med det genomslag vi har fått är det klart att det finns tankar på att fortsätta arbetet, säger Martin.

Den vita älgen och den hotade arten sandödla är några av naturens doldisar som dyker upp på vita duken under festivalen som pågår 4-6 april.

En första festival som kan bli fler

Rickard Pihl är ordförande i föreningen Naturfilmarna, och ser fram emot att testa att köra festival på en ny plats.

– Efter många år i Hunnebostrand känner vi att det är dags att röra på oss, och faller det väl ut i Älmhult ser vi gärna på möjligheten till en fortsättning.

Richard är själv aktuell med en film om den hotade svenska sandödlan på festivalen.

– För oss i branschen är sådana här festivaler viktiga tillfällen att både träffas internt och möta en publik. Att uppleva naturfilm hemma på sin tv kan vara fascinerande, men ofta är det ambitiösa produktioner, som verkligen kommer till sin rätt på bioduken. Vi hoppas på bra uppslutning och många möten när vi kommer till Älmhult.

Text:Erik@espressomedia.se

Scandinavian wildlife film festival – ny festival i Älmhult

Vartannat år sedan 2011 har Föreningen Naturfilmarna anordnat festivalen Scandinavian Wildlife film festival i Hunnebostrand. Den 4-6 april gör föreningen en nystart av festivalen på ny ort – platsen blir Folkets Hus i Älmhult.

Festivalen är ett samarbete mellan bland annat Naturfilmarna och Naturskyddsföreningen Linnébygden, som tidigare har anordnat naturfilmsfestivaler i Älmhult i mindre skala. På programmet finns filmer om allt från myror till hasselsnokar, vita älgar, fågelfamiljen rödsjärt och sandödlor. Under lördagen ligger stort fokus på den yngre publiken med fritt inträde. Fredag och söndag finns det möjlighet att träffa naturfilmare för frågor, fika och en gemensam vandring i Linnébygden.

Läs mer på evenemangets Facebook-sida

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x