Espresso – Din lokala tidning

Natur och kulturarv – miljöer med möjligheter

Den 8-10 september arrangeras Kulturarvsdagen 2017 med ovanstående tema. Dagen samordnas av Riksantikvarieämbetet som bjudit in myndigheter, institutioner, företag och föreningar för att tillsammans visa upp Sveriges natur- och kulturarv. För oss som arbetar med Simontorps Kulturvandringar känns årets tema väl valt.

Det har varit vanligt att se kulturarvet som något som kostar pengar och inte ger något tillbaka. Denna uppfattning börjar som tur är ersättas med insikten om att vårt kulturarv är en stor resurs som rätt använd kan föra oss närmre våra rötter, hjälpa oss förstå hur vår hembygd utvecklats i samverkan med omvärlden och till och med skapa arbetstillfällen.

I Simontorp sköts fortfarande en stor del av skogsmarken genom blädning. Detta innebär att man regelbundet går igenom skogen och avverkar fullvuxna träd samtidigt som man gallrar och väljer ut framtidens träd. På detta sätt blir skogen aldrig kalavverkad. Detta ger oss möjlighet att ta betydligt större hänsyn till de kulturlämningar som finns i skogen än vid trakthyggesbruk. Nästan överallt finns spår av mänsklig aktivitet, men spåren är känsliga och kan lätt förstöras. Alla lämningar som är över 150 år gamla och varaktigt övergivna klassas idag som fornlämningar och att förstöra sådana kan ge fängelsestraff. Trots detta behöver inte fornlämningar vara något större problem för markägaren. Om maskinförare i skogsbruket bara vet om vad som finns kan skador oftast undvikas. I vår skog kan man lätt upptäcka fornåkrar, tjärdalar och gravar. Dessutom ger blädningskogsbruket en skog som det är underbart att vistas i, eller som en äldre besökare uttryckte det: ”Det ser ut som skogen när jag var barn”.

Simontorps kulturvandringar har under det senaste två åren deltagit i det destinationsutvecklingsprojekt som Tourism in Skåne initierat och vi har lagt ner mycket arbete på att hitta ett sätt att göra kulturhistoriskt intressanta platser i vårt område tillgängliga för turism i form av lågintensiva besöksmål. Vi har många platser som var för sig inte kan, eller bör, exploateras med massturism i form av besökscentra och temaparker. Den stora tillgången är just att platserna ligger i en fantastisk natur där avskildheten många gånger är en stor del av upplevelsen. Det går till exempel inte att förstå hur otillgängligt Skeingeborg låg om väg drogs ända fram till borgen. Den rogivande stämningen på Sporrakulla gård skulle snabbt gå förlorad om platsen överexploaterades.

Vår lösning är därför att göra det möjligt att besöka många olika platser i vårt område oberoende av tid. Turisterna får hjälp att upptäcka och hitta till platserna och på plats erbjuds en digital guidning på valbart språk. Detta var för några år sedan en utopi, men nu har tekniken hunnit i kapp och det är nu möjligt att erbjuda detta. Eftersom besökarna sprids på många platser blir påverkan mindre. En ökad turistström ger i sin tur underlag för service i form av kommunikationsmöjligheter, butiker, boenden och andra aktiviteter i de närliggande orterna.

Text och bild: Anders Blidberg

Lördagen den 9 september kl 10.00-12.00 genomförs en Kulturdagsguidning i Simontorp. Vi berättar om livet på gården genom århundraden och de spår som finns kvar. Vi visar även några exempel på hur vi vill använda den nya tekniken för att fler skall få möjlighet att ta till sig de berättelser som gör platserna levande. Alla dagens aktiviteter finns på www.raa.se/aktuellt/vara-evenemang/kulturarvsdagen/arrangemangen/

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x