Espresso – Din lokala tidning
skärmavbild 2024 03 03 kl. 17.33.10

Naturen kallar på dig

Vad var det som gjorde att naturen kalllade på mig? Jag går tillbaka till pandemins första år, våren 2020.

Jag drabbades av heshet, halsont och hosta och fick hålla mig hemma under fem veckor, vilket gav tid till reflektion och tankarna rörde sig kring att jag borde röra på mig mer. Visst, jag snörde på mig vandrarskor och tog mig ut i skogen eller till havet då och då. Men det var verkligen bara sporadiskt. Min dotter var en av dem jag tog med mig ut på vandring. Det råkade vara sommarens varmaste dag och 13 km på Hovdalaområdet tog nästan knäcken på oss. Det krävdes vätskeersättningstabletter, fotbad och sedan högläge med fötterna för att återställa balansen. Kanske var jag lite väl ambitiös men det var så det började, och jag fick lust att vandra mer regelbundet.

Någon gång i augusti 2020 fick jag syn på en artikel i lokaltidningen. Det erbjöds skogsbad i Sporrakulla. Det lät otroligt lockande och en väninna hängde med. Vi vandrade långsamt genom skogen och guidades att använda sinnena för att ta in allt vad skogen har att erbjuda.

Att det var STF Östra Skåne som stod bakom arrangemanget fick jag veta först senare och det ledde till en nyfikenhet. Vad hade STF Östra Skåne mer på programmet? Aktiviteterna var trevligt presenterade på STF Östra Skånes hemsida, det fanns vandringar av varierande längd och om jag minns rätt missade jag bara ett fåtal av vandringarna den hösten. Det ena ledde till det andra och våren 2021 valdes jag in i styrelsen och leder numera själv en och annan vandring.

Vad var det då som gjorde att jag snabbt gick från stillasittande till ett så aktivt uteliv att mina barn och barnbarn finner det ”otippat”, som de uttrycker det? Jo, jag njuter av att vandra och känner hur bra jag mår av det. Jag blir lugn av att vara i naturen och dessutom finns den sociala gemenskapen vare sig jag väljer att vandra i tyst gemenskap eller har ett trevligt samtal med någon vandringskamrat.

Just du, som nu läser detta kåseri, är varmt välkommen att komma ut och vandra med STF Östra Skåne. Du får gärna testa att vandra med oss även om du inte är medlem i STF. Du behöver inte ha någon kompis med dig – i vandrargruppen hittar du nya vänner. Vandringarna går i lagom takt och varierar mellan 5-12 km. Bekväma kängor eller skor är bra att ha, kläder efter väder och en ryggsäck där du kan packa ner en flaska vatten och din goda fika. För självklart stannar vi en stund någonstans längs den fina vandringsleden och njuter av välförtjänt fika.

Margareta Svantesson
Sekreterare, STF Östra Skåne

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x