HÄLSA. Åh… vad skönt att komma hem! Så känner jag ofta efter ett par timmars shoppingtur i stadspuls. Kanske någon mer känner igen känslan? Det är vanligt att vi upplever energiförlust och trötthet efter att ha vistats i intensiva och stressiga miljöer.
Ofta är vi inomhus i lokaler byggda av syntetmaterial med mycket ljud och strålning från datorer, lampor och mobiler. Det är mycket intryck hela tiden och många bollar i luften. På jobbet och i skolan är det möten med olika människor och deras energi ska pareras och vi ska leverera, vara kundvänliga, sociala, kompetenta, testas och prestera. Sen utöver det har vi bullrig trafik som kräver både uppmärksamhet och koncentration på vägen.
Fortsätter med hemarbete
Efter en lång dag av jobb ska det handlas och barn ska hämtas. Vi äter snabbmat för att hinna med läxläsning och därefter fritidsaktiviteter som ofta, även de, är inomhus. Innan TV-skärmen blir det lite städ och tvätt. Allt detta samtidigt som vi regelbundet kollar och skrollar i mobilen, där vi har intryck från hela världen i vår hand.
Friskt att vara trött
Om vi är ”naturligt känsliga” blir vi trötta efter detta dagsprogram, det är helt friskt och naturligt. Det jag beskriver är en ”normal” vardag för många av oss nutidsmänniskor men den är egentligen onaturlig. Därför tar den massor av energi och den sliter på sikt ut oss. Istället för att lägga problemet där det hör hemma i vår miljö och livsstil, tar många människor på sig skulden som individer för att de inte orkar med. Mycket forskning har gjorts på hur vi ska hantera dagens stress och en sak som tydligt går att utläsa av resultaten är att, vi behöver mer återhämtning och ett naturligare liv, med mer natur.
Använder sina sinnen
De ”naturligt känsliga” använder fortfarande sina sinnen och sin skärpa såsom människan gjort i största delen av vår existens. Vi är nämligen fortfarande djupt därinne grottmänniskor som har tagit på oss digitala kostymer. I flera hundra tusen år har vi människor levt i naturen och vandrat på savanner och i skogar. Vi har levt som jägare, samlare och bönder, ett liv utan tekniskt buller, ljusföroreningar och mobiler. Större delen av vår existens har det inte funnits plastmattor, gummigolv, asfalt och nylonstrumpor. Vi har vandrat barfota eller med naturmaterial på fötterna som har ”jordat oss” för varje steg.
Nära gemenskap med få
Vi har också levt i en nära gemenskap med endast ett litet antal personer under hela vårt liv. Vi har hört tystnaden och naturljuden med fåglars kvitter och vindens sus. Någon skrattar eller gråter i den lilla hyddan. På natten har vi sett stjärnhimmeln som gett oss perspektiv och förundran och på dagen har vi kunnat vila middag i skuggan under ett stort träd. I den lilla klanen har vi haft förmåga att känna empati för alla samt engagera oss i varandra, utan att det blivit övermäktigt. Här kunde vi också tydligt se vår del i ett sammanhang.
Naturlig miljö
Att leva i naturen är vår naturliga miljö och endast en liten, liten tidsrymd av vår existens har vi varit tekniska, digitala och syntetiska. Naturen är mycket viktig för vår hälsa och när vi gör det onaturliga till det normala och det naturliga till onormalt, då är vi illa ute. Som individer och som samhälle. Nu ska vi inte flytta in i grottorna igen men när miljöförstöring, stress och psykisk ohälsa ökar, gäller det att skapa balans.
Vi har stannat upp
Coronatiden har fått oss att stanna upp, omvärdera och ställa om. Dess lärdomar kan hjälpa oss att skapa ett nytt mer ”naturligt normalt”. Luften är plötsligt renare, vi tar mer hänsyn och undviker att smitta ner varandra, detta har gjort att antibiotikaanvändningen har minskat. För tidigt födda har minskat och forskare ställer sig frågan om det kan bero på mindre stress och infektioner? Vi har hemestrat och vi har börjat odla mer i våra trädgårdar. Vi har också upptäckt och lärt oss uppskatta smultronställena hemmavid. En sak som också har varit mycket positiv i samband med Corona är att vi har vistats mycket mer ute i naturen.
Naturmiljöer ger hälsoeffekter
Naturmiljöer har massor av hälsoeffekter; de ger oss mer energi, bättre immunförsvar, stabiliserar blodtrycket, lindrar upplevelsen av smärta, både fysisk och psykisk, påskyndar läkning, mildrar vid depression och sorgeprocesser, ger bättre koncentration och inlärningsförmåga, ja listan kan göras lång. Det räcker dock inte med att vara i naturen en vecka på fjällsemestern, utan det ska helst vara en daglig dos.
Ett mer naturnära liv
Här finns det massor vi kan göra på vägen till ett mer naturnära liv. Hitta din favoritplats i naturen, din egen ”laddningsstation” som du kan använda i vardagen. Alla kan inte och vill inte bo på landet, därför måste vi istället flytta in naturen till staden och låta det gröna mixas med betongen. Mer parker, grönområden och träd. Porlande vatten och blomster. Skapa fler lugna och tysta områden. Inomhus kan vi skaffa mer gröna växter, kanske dags att göra ”blombordet” trendigt igen? Vi vet att blicken söker sig med automatik till naturmotiv på tavlor och väggar i ett rum och naturljud är extra energigivande i högtalarna.
Sök uteaktiviteter
Vi kan vistas mer utomhus genom att träna ute istället för inne, det ger mer solljus, D-vitamin och frisk luft. Sök uteaktiviteter som att golfa, rida, köra rullskidor, cykla, vandra eller springa ute i naturen. Jorda dig mer genom att gå barfota och prova gärna alla nya ”naturtrender ”som nu kommit såsom skogsbad, mindfulness, wild swimming och ute-gym. Lägg mötet och lektionen utomhus och skapa ett ”uteklassrum” gärna med en eld att värma sig invid under vinterhalvåret. Eller ta en uppfriskande ”walk and talk” där tankarna klarnar. Inte att förglömma i dessa tider är att vara utomhus med distans – ett av de bästa råden för att undvika smitta.
Glöm inte förundran
Naturen kan också ge oss förundran. Att stilla låta sig fascineras över hur vackert en ormbunke växer eller njuta av en magisk solnedgång, en regnbåge eller ett meteorregn på natten. Förundran ger perspektiv och en känsla av att det finns något större, något mer och kanske också en känsla av enhet och sammanhang. Detta ger oss naturligt nyfikenhet, kraft, inspiration och även bättre humör och hälsa.
Ann Jönsson
Naturmedicinska Akademin
Gamlarp, Glimåkra