Espresso – Din lokala tidning
etta kerstin nyberg

NATURLIG VÄG TILL HÄLSA & BALANS

ÅRETS QUEENIA KERSTIN NYBERG VILL VÄXA ORGANISKT

HÄLSA/NÄRINGSLIV. Stora ekar växer sakta – och så har Kerstin Nyberg låtit sitt företag Nybergs Naturliga Friskvård formas. På Göinge Näringslivs årliga prisutdelningsmiddag i oktober fick hon ta emot utmärkelsen Årets Queenia.

– För mig handlar både träning och livet om att hitta en balans i tillvaron. Och att starta eget företag var mitt bästa beslut, säger Kerstin.

Det är lätt att prata länge med Kerstin Nyberg. Vi möts upp på den grusade parkeringen vid bostaden där hon driver sin verksamhet i Hjärsås.

I skogsbacken precis intill har mycket tid och kraft lagts ned för att bygga upp en träningsanläggning utifrån materialet och förutsättningarna som finns på platsen.

– Att träna ute i naturen ger en helt annan rytm, och många som kommer hit brukar säga att det är inspirerande. Vi kör i alla väder, men givetvis anpassas träningen efter säsong. Just nu har jag två kvällar i veckan med gruppträning här hemma, och två kvällar med yogapass på Ungdomens hus i Hjärsås, berättar Kerstin.

NATURENS RYTM

Intresset för träning tog tidigt plats i Kerstins liv – naturen kom ännu tidigare.

– Jag är lantbrukardotter, och fick tidigt se möjligheten i att skapa saker och lösa problem med det vi har runt omkring oss. I lantbruket finns även en naturlig rytm i årets ansträngningar där vissa säsonger erbjuder mer återhämtning, även om man håller igång hela tiden. Samma sak blir det när man förlägger träningen utomhus, och det behöver kroppen. Under sommaren när det är 30 grader ute ska vi inte maxa och överbelasta oss, och vintertid när mörkret kommer går vi ner i varv.

INDIVIDENS UTVECKLING

”Kerstin Nyberg får, med ett ständigt leende på läpparna och sin sprudlande energi, Göingar att hitta glädjen till motion där nytänkande blandas med enkla och naturnära grepp. Allt från att dansa Zumba, slå på traktordäck till att utöva yoga. Enligt Kerstin finns det inga ursäkter för att inte röra sig! ” Så lyder motiveringen bakom beslutet att just Kerstin skulle utses till Årets Queenia.

– Jag är mest känd för mina träningspass, men egentligen ligger min stora passion i att jobba på individnivå med att hjälpa människor att hitta en balans i livet. Jag började tidigt att leda träningspass, som lagledare när jag spelade innebandy, och på företag där jag jobbade. Även om jag har en stor grupp framför mig så är det som väcker min glädje när jag ser på en enskild deltagare att jag lyckas nå den personen och väcka en glöd som kan leda till en förändring, säger Kerstin.

ALLT FÖLL PÅ PLATS

För Kerstin själv blev mötet med den indiska läkekonsten Ayurveda en stor förändring. Sedan 2019 är hon diplomerad Ayurvedisk hälsovägledare. Inom Ayurveda tillämpas en helhetssyn där människans biologiska funktioner och egenskaper ställs i förhållande till den natur som finns runt omkring oss.

– Jag kontaktade en kvinna som heter Susanne Montelius som började berätta för mig om Ayurveda, och ju mer jag lärde mig desto mer kände jag att jag kunde checka av alla de tankar som jag själv har haft genom åren. Här i Göinge finns ju en fantastisk potential i att använda naturen i ett hälsoperspektiv. Från genuina trollskogar där vi kan jorda oss till åar där vi kan interagera med vattnet, säger Kerstin.

UTVECKLA VÄGLEDNING

Vi har flyttat in till Kerstins lilla behandlingsrum på husets ena gavel, Här ryms både mormorsrutor på träsoffans virkade filt, en liten buddhastatyett och ljuslyktor i form av lotusblommor.

– Här väver jag ihop olika behandlingsmetoder för att hitta en väg framåt för den som söker vägledning hos mig, berättar Kerstin och öppnar glaspartiet mot trädgården för att släppa in naturen.

– I 25-årsåldern var tanken att jag skulle bli massör, sedan kom familjelivet emellan. Nu har jag tagit upp den drömmen igen. När jag startade eget 2016 så hade jag under många år hållit i träningspass genom en förening, och på så sätt var det många som redan kände till mig. Nu känner jag att jag lever min dröm, och jag kommer att fortsätta med detta så länge jag lever.

Vad betyder det att få utmärkelsen Årets Queenia?

– Det betyder väldigt mycket. Någonstans handlar det väl om att få en bekräftelse på att det jag gör inte är så himla dumt ändå, skrattar Kerstin.

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x