Espresso – Din lokala tidning

Nea – en av Skånes bästa målvakter

Nea Andersson är 15 år gammal och är redan nu vid den ringa åldern en mycket lovande målvakt. Hon är en av Skånes bästa i sin åldersgrupp.

Osbytjejen Nea spelar för IFK Osby och har varit klubben trogen ända sedan fotbollsskolan som hon gick i femårsåldern. Nea började att spela fotboll mest som en lek i början och var utespelare som de flesta av hennes fotbollskompisar.
– Det fanns redan uttagna målvakter då. Men när de slutade så erbjöd sig Nea att stå i mål och det har ju gått bra, berättar Marie Andersson som är stolt mamma till Nea.

Samspelt lag med laganda
Laget tränar 2-3 gånger i veckan på idrottsplatsens konstgräs. Fysträningarna har de i Broby. Varje träningspass varar i ca 1, 5 timmes tid .
– Vi värmer upp först, och så har vi passningsövningar och lite spel för att komma igång. Sen tränar vi skott och ibland har vi också målvaktsträning där jag bland annat skall öva på att rädda olika bollar som mina lagkompisar skjuter i väg. Det jag får träna på är att rädda bollarna i olika positioner, berättar Nea.
– Laget är otroligt samspelt och aldrig att det förekommer hårda ord, snarare är det peppning och de stöttar verkligen varandra i laget. Föräldrarna ställer upp mangrant för sina fotbollstjejer som de kör runt till deras matcher i Skåneserien, inflikar Marie.

Landslagsuttagning
Under våren var Nea uttagen som en av många talanger till det nya landslaget.
– Det var en talangscout som fick se mig stå i mål på en fotbollsmatch i Stockholm. Första uttagningen till landslaget skedde på en träningsdag i Lund i maj. Där och då blev jag uttagen som en av två målvakter som fick möjligheten till att träningsspela för dem. Vi var två målvakter och ett 50-tal utespelare som fick chansen att visa upp vad vi gick för. Det var kul att få vara med där, berättar Nea som fått sitt vackra namn efter farmors kusins mamma.

Vinst i Eskilscupen
Neas lag har varit med i ett antal cuper, nu senast för någon vecka sedan Eskilscupen i Helsingborg. Eskilscupen är en av Sveriges äldsta och största utomhusturneringar i ungdomsfotboll och hålls årligen i Helsingborg. Cupen som startades 1968 arrangeras av Eskilsminne IF.
– Det var 41 lag från hela Sverige och ett lag kom ända från USA. Här spelade vi om den åtråvärda guldpokalen och vi vann den. Det var en obeskrivlig känsla, vårt lag kämpade och vi blev guldmedaljörer. Det var förresten första gången som jag var med i den cupen, berättar Nea.

En framtid med fotboll
Slutligen får Nea frågan om hon har några förebilder inom fotbollen och vad hon vill syssla med när hon blir äldre.
– Jag har Hedvig Lindahl, damernas landslagsmålvakt, som en stor inspiratör. Jag skall börja i nian nu snart och nästa år väntar förhoppningsvis Fotbollsgymnasiet här i Osby. Fotboll är något jag vill satsa på i framtiden och och kanske få ett utlandskontrakt så småningom, avslutar Nea intervjun.

Text och foto: anita@espressomedia.se
Övriga foton: Privata

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy