Espresso – Din lokala tidning

Nilla brinner för jämställd fotboll

Ett av våra största svenska fotbollsproffs inom damfotbollen är Nilla Fischer från Verum. Hennes fotbollskarriär har varit lyckad men också full med hårt arbete och hon har premierats bl.a. med den ärofyllda Diamantbollen som årets främsta kvinnliga fotbollsspelare 2018.

Fotbollsproffset Nilla Fischer växte upp i Verum där hon beskriver att hon hade en trygg uppväxt.

Det var väldigt fint och bra, vi var ganska många som var i ungefär samma ålder som lekte och umgicks mycket.
Fotbollsintresset ligger i familjen och för Nilla växte det fram från femårsåldern när mamma Åsa tog med henne och hennes bror till fotbollsplanen.

På den vägen är det. Jag kommer ihåg att vi ofta tittade på när pappa spelade fotboll och hela familjen är en sportig familj.

Karriären är klart imponerande. Den började i Verum, har gått via bl.a. Kristianstad, LdB Malmö och Linköping. 2013 blev hon proffs i klubblaget Wolfsburg i Tyskland där hon spelat fram tills i år. Efter VM kommer Nilla åter att spela för Linköping, dit hon redan flyttat.

Vägen hit har varit helt fantastisk om jag ska sammanfatta den men det ligger också oerhört mycket jobb bakom. Mina föräldrar har skjutsat runt på mig så många mil och spenderat oändligt många timmar på fotbollsplanen för att jag ska kunna göra det jag älskar! Det är klart att det varit tunga perioder men det har det varit värt, säger Nilla.
Det har blivit många matcher för Nilla under årens lopp och den hon minns tydligast är hennes första landskamp med A-landslaget.

Jag var 16 år, spelade i fem minuter och rörde bollen tre gånger. Tyvärr så är matcherna innan dess ganska röriga i minnet, säger Nilla.

Två gånger i rad har Nilla röstats fram till Världslaget – ett resultat av att alla spelare röstar på den de tycker platsar där. I november förra året fick Nilla dessutom Diamantbollen, något hon är väldigt glad och stolt över.

Det känns helt fantastiskt så klart, att få tillhöra en av svensk fotbolls stora, jag är oerhört stolt över att få tagit emot det priset!
Om Nilla fick önska något inom fotbollsvärlden så är det att det vore jämställt, en fråga som hon brinner för. När hon funderar på vad hon kan tänkas göra om tio år är svaret också ganska tydligt.

Jag hoppas att jag har lite hönor på vår gård och kanske en häst eller två, och arbetar med jämställdhetsfrågor och HBTQI-frågor inom idrotten!

Fakta om Nilla
Namn: Nilla Fischer
Ålder: 34
Bor: Linköping
Familj: Fru Maria och deras son Neo
Intresse: Älskar att laga mat
Läser helst: Deckare
Inspireras av: Modiga kvinnor

Text: anita@espressomedia.se
Foto: Privata

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy