Espresso – Din lokala tidning
nathan dumlao 6vhpy27jdps unsplash

Njut av ditt kaffe med rätt kaffekopp

När det gäller kaffe spelar kaffekoppen en större roll än vad många tror för att få fram rätt smak. Även om du brygger ditt kaffe med samma bönor hemma som ett kafé använder kan det smaka helt annorlunda. Det beror på kopparna som används för olika typer av kaffe.

Om du vill få fram precis rätt smak bör du satsa på rätt sorts kopp. Hos AZ Design hittar du rätt kopp för alla sorters kaffe.

Nya kaffesorter har krävt olika typer av koppar

Traditionella kaffekoppar med fat blir alltmer ovanliga i våra hem, men förr i tiden tjänade de sitt syfte. Ofta dracks kokat kaffe på fat för att få fram rätt smak. Med åren har dock vårt kaffedrickande utvecklats och bryggkaffe är det som dricks mest i svenska hem, vanligtvis i kaffemuggar snarare än traditionella kaffekoppar.

Vi ser även att kaffeutbudet på exempelvis kaféer är betydligt mer varierat idag än vad det var förr, både vad gäller kaffebönor och olika slags kaffe. För att maximera smak och upplevelse behöver kaféerna därför ha flera olika sorters koppar beroende på vad för kaffe kunden beställer.

Exempelvis serveras en espresso i en liten kopp som får fram den koncentrerade kaffesmaken på tungan. Är det en latte är oftast en hög kopp eller kaffeglas bättre för att få plats med den mängd mjölk så att latten kommer till sin rätt. En tulpanformad kopp är alltid ett bra val eftersom den verkligen får fram aromen och smakupplevelsen.


Dock är det inte bara formen som påverkar smakupplevelsen utan även materialet som kaffekoppen är tillverkad av. I många varmare länder utomlands serveras du kaffe i tunna glas eftersom kaffet naturligt håller värmen bättre i de varmare temperaturer som råder där. Däremot ser du ofta tjockare muggar eller koppar på svenska kaféer, vilket hjälper till att hålla kaffet varmt i vårt kyligare klimat.

Testa hemma med olika koppar

Det går knappast att fylla ett skåp med olika kaffekoppar för alla kaffesorter, men du kan prova med några olika, både vad gäller form och material. Då kan du själv känna hur kaffesmaken förändras och kan på så sätt hitta den kaffekopp där du upplever maximal smakupplevelse.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x