Espresso – Din lokala tidning
Nu är det full fart på julölen i Traryd

Nu är det full fart på julölen i Traryd

NÄRINGSLIV. Det var efter att ha varit på en ölmässa i Danmark som Jörgen Fritiofsson och en vän började som hemmabryggare av öl med ett 20 liters bryggverk. Det var så spännande att de snart köpte ett 50 liters verk.

– Efter sex år så kände jag att jag ville syssla med detta på allvar efter pensionen från Nibe. Tillsammans med min fru tog vi tag i det. Tack vare alla byggnader på det gamla industriområdet i Traryd fanns det gott om plats och vi renoverade och gjorde snyggt, berättar Jörgen. 2019 drog Jörgen och Anette igång Traryds Bryggeri i full skala med målet att kunna sälja öl till både restauranger, butiker och besökare i den egna bryggerilokalen. Nu är det full fart på Julölen i Traryd men först ut var egentligen en annan öl…

American amber ale först ut

Första batchen var American amber ale, en öl med fin färg. Första folkölen bryggdes i april 2020; en ljus ipa och en brown ale.
Det har blivit mer folköl (som ju får säljas direkt från bryggeriet) än starköl under pandemitiden, eftersom restaurangernas efterfrågan då snabbt minskade.
– Vi kan inte tillverka så jättemycket öl så vi går inte ut så stort och marknadsför detta. Varje batch tar fyra veckor i snitt, lager tar lite längre tid eftersom den ska jäsa vid en lägre temperatur. Vi skriver på sociala medier och har öppet för besökare en dag i veckan. Och med leveranserna till ett fåtal utvalda restauranger samt lättöl och folköl till Gränsbygdens köpcentrum, är det precis så varje sats räcker till, menar Jörgen.

Personligt designade etiketter

Paret har köpt en egen etikettskrivare vilket gör att de kan ge en personlig design till flaskorna. Förutom egna öl med härliga namn som Hemester, Kullager och Sommarlager har både företagare och privatpersoner fått öl, etiketterade med unika namn.
– Företagare har beställt satser av oss med sin logga på, och vi har levererat öl till födelsedagskalas där jubilaren stått i centrum på etiketten, säger Jörgen och fortsätter:
– Ekebackens restaurang och konferens i Markaryd har beställt en helt egen batch lageröl liksom Vittsjös damlags supporterklubb ”Klacken”, vars beställning serveras på Vittsjö Bar och Pizzeria. Till Perrongens restaurang i Markaryd levererar Jörgen också regelbundet öl.

200 liter julfolköl

Främst är det ale som Traryds Bryggeri bryggt sedan 2019. En säsongs-sort som paret säljer just nu innehåller lokalproducerad fläder, plockad i Gräsholma. Och tidigare i år bryggdes en säsong med amerikanska tranbär, inköpta från en odling i Beterås utanför Traryd. Och så har paret själva några stockar humle. Stora möjligheter till lokala inslag i ölen alltså.
Sedan starten har paret producerat ett 20-tal olika sorters ofiltrerad öl.
Just nu är det julöl som upptar den 250 liter stora tanken. 200 liter julfolköl och 160 liter julstarköl på 5 procent räknar paret med att hinna få fram – lite annan öl måste ju helst kunna göras också. Dock kan det bli 700 flaskor julfolköl och 500 flaskor julstarköl som kommuninvånare och andra besökare kommer att kunna avnjuta!

Nu är det full fart på julölen i Traryd

Hur lyckas du göra bra öl?

– Grundrecepten finns ju så att alla kan brygga öl. Det gör ju att jag är rätt så säker på att det kommer att bli bra smaker. Renligheten är dock mycket viktig, det får man själv vara mycket noga med. Så provsmakar jag ölen regelbundet under processen.

Nästa steg för Jörgen och Anette blir att bygga ett kylrum, vilket skulle underlätta då ölen kan hålla sig längre i kyla och fler sorter kan lagerhållas på företaget.

Text och foto: Thomas Edgren

  1. Bryggeriet har till och med tagit fram ett eget ölglas.
  2. En sträng humle slingrar sig längst fasaden på den gamla reparationsverkstaden.
  3. Det visade sig att det funnits en ”föregångare” till Traryds Bryggeri på 1950-talet. Denna välbevarade glasflaska kommer därifrån.
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x